Polen heeft weer een regering

WARSCHAU, 24 DEC. Het Poolse parlement heeft gisteren de nieuwe regering van premier Jan Olszewski zijn vertrouwen gegeven. Daarmee heeft Polen na acht weken en twee mislukte formatiepogingen eindelijk weer een regering.

De Sejm schonk de ploeg van Olszewski met 235 tegen 60 stemmen bij 139 onthoudingen zijn vertrouwen, ondanks de bezwaren die een parlementaire commissie eerder tegen vijf kandidaten op de ministerslijst had geuit.

Olszewski nam gisteren in de Sejm veel terug van de beloften die hij eerder had gedaan met betrekking tot het economische hervormingsprogramma. Hijzelf en de leiders van de partijen die deel uitmaken van de coalitie hebben de afgelopen maanden gezegd dat het radicale hervormingsmodel van de voormalige vice-premier Balcerowicz aanzienlijk moet worden gematigd, omdat de sociale kosten van het model te hoog zijn. Gisteren kwam Olszewski op die visie terug. “Ik had gedroomd een doorbraakkabinet te vormen. Zo'n kabinet is niet gevormd. Er kan geen doorbraak in de economie zijn. We staan voor dramatische en pijnlijke problemen, het sociale geduld raakt uitgeput en overal in het land klinken protesten op. Maar geen enkele Poolse regering kan gevolg geven aan eisen die neerkomen op een verhoging van de openbare uitgaven”, zo stelde de premier.

De nieuwe regering bestaat uit leden van Olszewski's Centrum Alliantie, de christen-democratische ZChN, de Boerenpartij PL en een aantal onafhankelijken. (Reuter)