Perez de Cuellar: Actie Israel hindert einde gijzelingsaffaire

NEW YORK-BEIROET, 24 DEC. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, heeft zich uiterst geïrriteerd betoond over de recente, korte ontvoering door Israel van drie Libanezen. Een woordvoerder van Perez de Cuellar zei dat “de ontvoering een negatief effect heeft gehad op de inspanningen van de secretaris-generaal” om gijzelaars vrij te krijgen.

Israel ontvoerde afgelopen vrijdag drie Libanezen die verdacht werden van guerrilla-actviteiten. Deze operatie had niet direct te maken met de uitwisseling van gijzelaars en krijsgevangenen, maar was slechts bedoeld om acties van Palestijnse of pro-Iraanse guerrillastrijders tegen Israel te voorkomen.

Perez de Cuellar poogt momenteel door activiteiten van zijn speciale afgezant, Giandomenico Pico, twee Duitse gijzelaars vrij te krijgen alsmede een groot aantal Libanezen die door Israel worden vastgehouden, onder wie de leider van de pro-Iraanse Hezbollah, sjeik Obeid.

Perez de Cuellar gaf niet aan hoe de ontvoering van de drie Libanezen, die inmiddels naar hun land zijn teruggebracht omdat ze kennelijk niet de daden op hun geweten hadden waarvan de Israeliërs hen verdachten, de inspanningen van Pico heeft gehinderd.

Perez de Cuellar hoopt dat de gijzelingskwestie nog voor het einde van zijn ambtstermijn, op 31 december, kan worden afgewikkeld met de vrijlating van de twee Duitse gijzelaars die nog in Libanon worden vastgehouden. Het blijkt nog tamelijk lastig om deze twee mannen, Heinrich Strübig en Thomas Kemptner, vrij te krijgen, omdat hun ontvoerders de vrijlating van twee Libanese broers eisen, die in Duitsland worden vastgehouden.

De Verenigde Naties hebben gisteren bevestigd dat het zaterdagnacht in Beiroet gevonden lichaam inderdaad dat van de Amerikaanse gijzelaar William Higgins is, die in 1989 door zijn ontvoerders om het leven werd gebracht. Afgelopen vrijdag liet Perez de Cuellar al weten binnenkort het vrijgeven van Higgins lichaam te verwachten en dat hij, door zijn bemiddelaar Pico, werkte aan de teruggave van de lichamen van andere gijzelaars, onder wie de Amerikaan William Buckley.

De vrouw van Higgins toonde zich gisteren opgelucht over het feit dat het lichaam van haar man gevonden was, maar zij voegde daaraan toe: “Dit is niet de uitkomst waarop we hadden gehoopt en we delen niet in de vreugde van de families van teruggekeerde gijzelaars.” Het Amerikaanse ministerie van defensie deelde mee dat het lichaam zal worden overgebracht naar een militaire basis in Delaware om de oorzaak van zijn dood vast te stellen. (Reuter, AP, AFP)