MEXICAANSE KERSTBROODJES

Een van de opmerkelijkste boeken van het afgelopen jaar was, wat mij betreft, ”Rode rozen en tortilla's' van de Mexicaanse schrijfster Laura Esquivel. Een keukenmeidenroman, een kookboek, een magisch-realistische vertelling van waarlijk Latijns-Amerikaanse allure, dat alles wervelend opgeklopt tot smeuïg, smakelijk leesvoer. Een mooi boek voor lange winteravonden.

Hoofdpersoon Tita maakt op de eerste pagina's onstuimig haar entree. Ach, de traantjes zitten zo los bij haar en ze schreit ze zo overvloedig, dat ze de bron vormen van de zoutvoorraad in de keuken waar Tita het grootste deel van haar leven zal doorbrengen. En van uien huilt ze helemaal onbedaarlijk. Snikkend kwam ze ter wereld toen haar moeder met de kokkin uien stond te snipperen.

Daarmee is in het boek het eerste recept ingeleid, voor kerstbroodjes, waaraan een gesnipperd uitje te pas komt. Deze broodjes zijn een onschuldig, maar daarom een niet minder heerlijk hapje voor deze periode van vakantiedagen.

Onschuldig, want ze hebben niet de letterlijk betoverende kwaliteiten die de latere recepten in ”Rode rozen en tortilla's' aannemen.

Voor 5 broodjes:

5 witte broodbolletjes

200 g chorizo-worst

1 uitje

1 blikje sardientjes in olijfolie (125 gram)

1-2 theelepels gemalen oregano

4-8 gedroogde Mexicaanse serranopepers

Pel de chorizo uit zijn jas en snijd de worst in dunne plakjes, die u desgewenst nog kleiner kunt snijden. Bak de plakjes al roerende 10 minuten in een droge koekepan op heel laag vuur. Bak de laatste 2 minuten de gesnipperde ui mee. Meng de sardientjes met de olijfolie en de oregano door de worst. Mexicanen bakken geen zoete broodjes; u kunt kiezen tussen minder (4 pepers) of meer (8) pittig. Gedroogde serranopepers zijn zo groot als een beukenootje. Verkruimel het gewenste aantal pepers tussen duim en wijsvinger over het mengsel in de pan. Roer alles goed door elkaar. U hebt nu de vulling voor de broodjes. De broodjes kunnen meteen gegeten worden, maar beter is het een dag te wachten (de geur en de smaak van de vulling doortrekken dan het hele broodje). Wikkel in dat laatste geval de gevulde broodjes in aluminiumfolie en bewaar ze in de koelkast. Warm ze, verpakt en al, de volgende dag 10-15 minuten op in de oven.

    • Annelène van Eijndhoven