Irak nadert VN inzake olie-export

BAGDAD, 24 DEC. Irak is voor het eerst bereid te streven naar een compromis met de Verenigde Naties over een beperkte hervatting van zijn olie-export. Dit bleek gisteren uit uitlatingen van de Iraakse olieminister Usama al-Hiti.

Een tijdelijke overeenkomst die Irak in staat stelt ongeveer 200 miljoen vaten olie te verkopen in de periode die de VN heeft vastgesteld, zou volgens Usama al-Hiti voor zijn land aanvaardbaar zijn.

Irak heeft de afgelopen weken meegedaan aan ambtelijk overleg met de VN over de olie-export om aan geld te komen voor de aanschaf van voedsel en medicijnen, maar tot nu toe wilde het regime in Bagdad de strikte voorwaarden van de VN-Veiligheidsraad niet aanvaarden. De Veiligheidsraad staat Irak slechts een hervatting van zijn olie-export toe wanneer de opbrengst in een VN-fonds wordt gestort en bestemd voor aankopen die door de VN moeten worden goedgekeurd. Met een deel van het geld moeten ook herstelbetalingen aan Koeweit worden gedaan. Op 16 januari zou het ambtelijk overleg met Irak worden voortgezet.

De hoeveelheid van 200 miljoen vaten olie die minister Usama al-Hiti gisteren noemde, is hoger dan het maximum dat in de resolutie 706 van de Veiligheidsraad van 15 augustus is bepaald, maar het verschil wordt verkleind door de gedaalde olieprijs. De resolutie spreekt van een gecontroleerde export tot een waarde van 1,6 miljard dollar over een periode van een half jaar. Dat is volgens de minister onvoldoende. Intussen heeft de secretaris-generaal van de VN in een nieuwe rapport over de noodsituatie in Irak ook een verruiming van de toegestane olie-export bepleit.

Olieminister Al-Hiti beklemtoonde de bereidheid van zijn land tot verdere onderhandelingen en verwacht dat de VN bereid zijn resolutie 706 “opnieuw te bestuderen”. (AFP)