ING en Aegon breiden Italiaanse belangen uit

Zowel de Internationale Nederlanden Groep (ING) als Aegon tonen interesse in de Italiaanse verzekeringsmarkt.

ING is tot overeenstemming gekomen met de financier Francesco Micheli over de overname van Sviluppo, nu voor tachtig procent in handen van Micheli's holding Finarte. ING is vooral geïnteresseerd in het verkoopnet van Sviluppo, met zevenhonderd vestigingen door heel Italië. De nadruk zou liggen op verkoop van levensverzekeringen, een nog slecht ontwikkelde markt in Italië.

ING zal voor 30 juni 1992 negenenveertig procent van Sviluppo kopen, voor een bedrag van 50 miljard lire, ongeveer 75 miljoen gulden. Daarnaast heeft ING het recht om binnen twee jaar nog eens twee procent te kopen. In de Italiaanse pers wordt er op gespeculeerd dat ING en Finarte samen de 21,7 procent van Sviluppo kopen die in handen is van de verzekeringsmaatschappij Lloyd Adriatico. Daarmee zou ING op zestig procent komen.

Sviluppo heeft in 1990 een winst geboekt van 5,1 miljard lire, ongeveer 7,7 miljoen gulden. De omzet bedroeg dat jaar 1,5 biljoen lire, ongeveer 2,3 miljard gulden.

Ook de Nederlandse verzekeringsgroep Aegon heeft interesse in de Italiaanse verzekeringsmarkt en is met het familiebedrijf Tirrena in vergevorde onderhandeling over overname. Tirrena is voor 56 procent in handen van de families Amabile en Apuzzo; Aegon zou bereid zijn tot een nieuwe kapitaaluitgifte van 300 miljard lire, ongeveer 450 miljoen gulden.

Tirrena zal dit jaar naar verwachting een verlies lijden van ongeveer 150 miljoen gulden, bij een omzet van 1,5 miljard gulden. Ook Aegon verwacht veel van de verkoop van levensverzekeringen in Italië, maar wil zich ontdoen van de in Italië zeer riskante activiteiten met autoverzekeringen.