Grens Suriname met Frans-Guyana gaat weer open

PARAMARIBO, 24 DEC. De grens van Frans-Guyana met Suriname zal na een langdurige sluiting weer worden opengesteld.

In een protocol van samenwerking, dat gisteren werd ondertekend, zijn Frankrijk en Suriname overeengekomen dat gedurende een half jaar de oeververbinding over de rivier de Marowijne tussen Saint-Laurent in het Franse overzeese gebiedsdeel Frans-Guyana en Albina in Oost-Suriname zal worden hersteld. Een veerverbinding over de Marowijne wordt kosteloos door een Frans vaartuig onderhouden.

Het Frans-Surinaamse protocol werd in Saint-Laurent ondertekend door ambassadeur P. Boillot en de Surinaamse minister S. Girjasing (justitie en politie). Het protocol moet de vrijwillige terugkeer van ongeveer 6.000 Surinaamse vluchtelingen naar hun oorspronkelijke woongebieden in Oost-Suriname bevorderen. De vluchtelingen weigerden tot nu toe terug te keren omdat door de Surinaamse overheid geen garantie kon worden gegeven voor hun veiligheid. De Surinamers sloegen op de vlucht toen de gevechten tussen het Junglecommando van Ronnie Brunswijk en het Nationaal Leger in hevigheid toenamen. Met name het grensstadje Albina werd zwaar getroffen door de gevechten.

De Surinaamse overheid heeft verscheidene projecten voor de wederopbouw van Albina. Het belangrijkste doel op korte termijn is herstel van algemene voorzieningen als water en elektriciteit.

Suriname, Frankrijk en het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties werken samen bij de vrijwillige terugkeer van Surinamers. Frankrijk is in dit kader bereid premies te betalen aan repatrianten die nu in vluchtelingenkampen zitten.