Drie Russische gezinnen uitgewezen naar Israel

UTRECHT, 24 DEC. Drie gezinnen van Russische asielzoekers, elk bestaande uit drie personen, zijn gistermiddag op het vliegtuig naar Israel gezet. De uitzetting van de negen asielzoekers is rustig verlopen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van justitie meegedeeld. De gezinnen waren ondergebracht in het asielzoekerscentrum in Zeewolde.

In totaal verblijven in Nederland nu nog ongeveer vijftig "uitgeprocedeerde' Russische asielzoekers. De woordvoerder van het ministerie herhaalde dat het der bedoeling is dat zij met gewone lijndiensten naar Israël worden gebracht. Hoe lang dat duurt hangt af van de capaciteit van de luchtvaartmaatschappijen. “De vliegtuigen zitten nu behoorlijk vol met reguliere reizigers”, aldus de woordvoerder. Vorige week maandag charterde Justitie een vliegtuig waarmee in een keer 43 Russen naar Tel Aviv werden overgevlogen.

Behalve de asielzoekers wier procedure is afgerond bevinden zich nog tientallen andere Russischeasielzoekers in Nederland. Over hun asielaanvraag is nog geen beslissing genomen of er is nog geen uitspraak gedaan in de kort-gedingen die zij tegen de staat hebben aangespannen.

Twee Russische gezinnen mogen niet voor 1 februari naar Israel worden uitgezet, zo heeft gisteren de rechtbank in Den Bosch bepaald. De gezinnen willen terug naar de republiek Rusland en zullen daartoe het Russisch staatsburgerschap opnieuw aanvragen. Zij waren dat kwijtgeraakt, nadat zij in januari 1990 vanuit de Sovjet-Unie naar Israel vluchtten.