Dick Jaspers zorgt in WB driebanden voor verrassende ontknoping

TOKIO, 24 DEC. Verwarring alom in Tokio. Vragende blikken bij officials. Voor wie was de wereldbeker driebanden? Onbewust bezorgde Dick Jaspers de organisatoren van de wereldbekercyclus met zijn eindzege in de Japanse hoofdstad een lichte hoofdpijn. De Brabander behaalde zijn eerste toernooi-overwinning door de Italiaan Marco Zanetti in de finale met 3-2 te verslaan. De Nederlander vergaarde daarmee zestig punten, wat hem in de eindrangschikking op het zelfde puntentotaal (150) als Raymond Ceulemans en Torbjörn Blomdahl bracht.

In de speelzaal was de verbijstering groot. Niemand had op een dergelijke ontknoping gerekend. Officials doken in de boeken om de reglementen na te snuffelen. In de Engelse vertaling stond geen woord over de te volgen weg bij een gelijk puntenaantal. De Duitse versie bracht wel uitkomst. Blomdahl mocht op grond van zijn twee toernooizeges de wereldbeker in ontvangst nemen. Ceulemans werd door twee finaleplaatsen als tweede geklasseerd, Jaspers restte "slechts' de derde plaats. Nadat hem aanvankelijk was verteld, dat hij zich bij winst in de finale "wereldkampioen' mocht noemen.

Ver van huis voelde Jaspers zich opperbest, ook al had hij op een haar na de wereldbeker gemist. “Na de winst op Dielis in de halve eindstrijd werd me verteld dat ik wereldkampioen kon worden. Ik voelde me door die mededeling heel erg opgewonden. Ik ben toen maar wat gaan eten om rustig te worden. Er gaat op zo'n moment van alles door je hoofd.” Toen hij zich weer meldde voor de eindstrijd tegen Zanetti volgde een lichte domper. De Brabander kreeg een kwartier voor aanvang alsnog te horen dat hij kansloos was voor de eerste plaats in het eindklassement. “Ik was even teleurgesteld. Ik begon in een schaduwrol aan het laatste evenement. Toen werd ik ineens kanshebber. Het zal je maar gebeuren dat je als outsider begint en dan met de hoofdprijs gaat lopen. Uiteindelijk scheelde het maar één punt voor de wereldtitel.”

Jaspers zette in de finale, die 2 1-2 uur duurde en via de televisie rechtstreeks in de Japanse huiskamers gevolgd kon worden, een gemiddelde neer van 1,705. Over het hele toernooi gezien lag zijn moyenne op hetzelfde niveau. De eindstrijd was een spannende aangelegenheid. Jaspers verloor de eerste en vierde set, begon de vijfde met een misser van aquit maar finishte sterk met vijftien caramboles in acht beurten. De slotserie van vier was voldoende zijn eerste eindzege.

“Het was slopend”, keek hij terug op de partij. “We waren aan elkaar gewaagd.” Voor de zege incasseerde de Brabantse driebander 45.000 gulden. “Vergeleken met de verdiensten van tennissers is dat weinig, maar voor mij is het een schitterend bedrag.” Het eerste volledige jaar tussen de BWA-profs heeft Jaspers meer gebracht dan hij verwachtte. Hij nestelde zich als vaste waarde tussen de wereldtoppers. Vooral op mentaal vlak maakte de Nederlander een sterke progressie. “Ik ben zeer tevreden. Over mijn zege, spel en moyenne. Ik heb nog nooit zo'n hoog gemiddelde tijdens een toernooi gespeeld.” Volgend jaar behoort Jaspers in elk geval tot de geplaatste spelers, een gevolg van zijn positie in het eindklassement. “De derde plaats heb ik niet door gunstige lotingen bereikt. Ik heb tegen alle toppers gespeeld, twee keer van Ceulemans gewonnen, Blomdahl en Dielis verslagen. Ik heb er voor moeten knokken.”