Damrak volgt enthousiast koersstijging Wall Street

AMSTERDAM, 24 DEC. De Amsterdamse effectenbeurs sprong vanmorgen enthousiast in het wiel van Wall Street. De handel, die in verband met Kerstmis al om 13.30 uur werd stopgezet, kreeg een enorme impuls van het hogere slot gisteren op de Amerikaanse beurs. Handelaren op het Beursplein spraken van een "eindejaars-rally' die ook hier van de grond lijkt te komen doordat veel handelaren hun "short'-posities moeten afdekken.

De aandelenkoersen op Wall Street schoten gisteren, voor het eerst in zes weken, door de magische "grens' van 3.000 punten. Een koersrally in de laatste uren zorgde er uiteindelijk voor dat het Dow Jones-gemiddelde (met 88,11 punten) drie procent hoger sloot op 3022,59 punten.

De Amerikaanse dollar heeft voorlopig het diepste punt bereikt. Gisteren sloot de munt iets boven 1,70 gulden. De afgelopen dagen was de val van de dollar in totaal ruim zes cent. Vanmorgen trok de koers van de Amerikaanse munt zelfs weer voorzichtig aan. Aan het begin van de middag noteerde de dollar 1,7110 gulden.

Analisten verklaarden de flinke beurswinsten uit twee technische factoren. Veel handelaren moesten, met het eind van het jaar inzicht, een groot aantal "short'-posities afdekken. Daarnaast zou de koersstijging een vertraagde reactie zijn op de beslissing van de Fed afgelopen vrijdag, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente sterker dan verwacht te verlagen.

De "short'-posities van handelaren zijn ontstaan doordat zij aandelen hebben verkocht die zij nog niet bezaten. Handelaren speculeren bij dergelijke transacties op koersdaling waardoor zij de "beloofde' aandelen uiteindelijk goedkoper kunnen krijgen. Volgens handelaren waren de "short'-posities inmiddels erg groot geworden. Omdat veel beleggers nog voor het eind van het jaar hun boeken willen afsluiten, zagen veel handelaren zich verplicht de ingenomen posities weg te werken.

De stijging van de Dow Jones met drie procent was de grootste stijging sinds 21 augustus van dit jaar. Toen zorgde het einde van de vierdaagse Sovjet-coup voor euforie op Wall Street en sloten de aandelenkoersen eveneens drie procent hoger.

De effectenbeurs van Tokio kon vandaag niet profiteren van de vaste stemming die gisteren op Wall Street heerste. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen sloot 112,59 punten ofwel een half procent lager op 21.664,53.

In navolging van andere Europese landen heeft gisteren ook Spanje zijn rente verhoogd, nadat de Bundesbank vorige week het spits afbeet.