Commissariaat verbiedt journaal in EO-zendtijd

HILVERSUM, 24 DEC. Het Commissariaat voor de Media geeft de Evangelische Omroep en de NOS geen toestemming in de zendtijd van de EO een NOS-Journaal uit te zenden.

Het was de bedoeling dat de NOS elke dinsdagochtend om tien uur een vijf minuten durend journaal zou verzorgen. Het ochtendjournaal zou op dinsdag 7 januari voor het eerst worden uitgezonden. Het Commissariaat meent dat de voorgestelde constructie in strijd is met de Mediawet. Volgens het Commissariaat valt het produceren van programma's voor derden niet onder de wettelijk voorgeschreven taken van de NOS. De NOS mag uiteraard wel een journaal uitzenden, maar alleen in eigen zendtijd en uit eigen middelen, aldus het Commissariaat. De EO wil zich in overleg met het NOS-bestuur beraden op een beroepsprocedure bij de Raad van State.