Beursplein volgt Wall Street met flinke koerswinst

AMSTERDAM, 24 DEC. Op de Amsterdamse effectenbeurs openden de aandelenkoersen vanmorgen flink hoger in navolging van de flinke koerswinst op Wall Street en de hogere opening in Londen. Volgens handelaren zorgt het afdekken van "short'-posities voor een "eindejaars-rally' waardoor de koersen over een breed front aantrekken.

AMSTERDAM De EOE-index, die gisteren sloot op 269,87 punten, noteerde aan het begin van de middag 2,22 punten hoger op 272,09 punten, een stijging van 2,22 procent. De flinke stijging van de koersen had plaats op een bijna uitgestorven beurs. Omdat de handel in verband met Kerstmis al om 13.30 uur werd stilgelegd, hadden veel handelaren besloten een vrije dag op te nemen.

Alle internationals trokken, gesteund door de licht hogere dollar (rondom het middaguur op 1,71 gulden), flink aan. Volgens handelaren konden deze fondsen zich in de grootste belangstelling verheugen. Philips mocht vier dubbeltjes bijtellen op 29,40 gulden. Koninklijke Olie, dat gisteren twee dubbeltjes lager sloot op 139,80 gulden, won vanmorgen 1,60 gulden. Unilever, gisteren goed voor twee dubbeltjes winst op 169,40 gulden, trok verder aan tot 171 gulden.

De "eindejaars-rally' in Amsterdam was door veel handelaren weliswaar voorspeld, maar kwam voor de meesten toch nog onverwacht. “Als Wall Street gisteren niet door de 3.000-punten-grens was heen gegaan, hadden wij het vandaag niet zo goed gedaan denk ik”, aldus een hoekman.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street stootten gisteren in een onstuitbare "eindejaars-rally' door de magische "grens' van 3.000 punten en boekten de grotste winst sinds het einde van de Sovjet-coup eind augustus van dit jaar. Het Dow-Jones-koersgemiddelde sloot ruim 88 punten hoger op 3.022,58 punten, een winst van precies drie procent.

LONDEN Ook in Londen trokken de aandelenkoersen flink aan. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 12,7 punten lager sloot, noteerde omstreeks het middaguur 27 punten hoger.

FRANKFURT De beurs in Frankfurt bleef vandaag in verband met Kerstmis gesloten. Het Dax-30-koersgemiddelde sloot gisteren 3,57 punten lager op 1.539,62 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio kon vandaag niet profiteren van de vaste stemming die gisteren op Wall Street heerste. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen sloot 112,59 punten ofwel een half procent lager op 21.664,53. Het was de vijfde achtereenvolgende daling van het gemiddelde koerspeil in Tokio. De omzet beliep 240 miljoen aandelen tegen 232,24 miljoen op vrijdag.