Begemann wil steun personeel in Grasso strijd

AMSTERDAM, 24 DEC. De Begemann-groep wil een "alternatief' bod op Grasso's Koninklijke Machinefabrieken (koeltechniek) uitbrengen op voorwaarde dat het personeel van Grasso Begemann steunt.

Het personeel heeft de voorkeur uitgesproken voor het bod van de Duitse branchegenoot van Grasso, GEA, maar dat komt omdat het personeel door de Duitsers onjuist is voorgelicht.

Dit heeft Joep A.J. van den Nieuwenhuyzen, grootaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur van Koninklijke Begemann Groep in Breda, gisteren meegedeeld op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie.

Volgens Van den Nieuwenhuyzen heeft GEA de Grasso-werknemers misleid door te beweren dat GEA al eigenaar is van het voor Grasso zo strategische Oostduitse bedrijf Kühlautomat, een bewering die de vakbonden en de ondernemingsraad van Grasso er toe bracht het bod van GEA te steunen.

Het eigendomsrecht over Kühlautomat blijkt van doorslaggevend belang voor de uitkomst van het overnamegevecht om Grasso. Van den Nieuwenhuyzen zegt zelf naar Kühlautomat te dingen.

GEA-topman V. Hannemann ontkende vanochtend dat GEA de werknemers zou hebben verteld dat Kühlautomat al is ingelijfd. GEA heeft alleen nog maar geboden. Hanneman noemt het zeer kwalijk dat Begemann “valse beschuldigingen” uit.

Van den Nieuwenhuyzen spreekt vandaag met Grasso over Begemann's voornemen een bod op Grasso te doen als alternatief voor het eerder aangekondigde bod van GEA op Grasso van 95 gulden per aandeel.

Grasso plaatste gisteren 300.000 aandelen bij GEA voor 28,5 miljoen gulden in contanten. Grasso zegt dat de emissie nodig was om aan geld te komen voor reorganisaties. Beleggers menen dat de emissie is bedoeld om Begemann buiten de deur te houden. Door de uitgifte van aandelen is het belang van Begemann in Grasso volgens eigen zeggen verwaterd van ruim 60 procent tot 39 procent. GEA zou nu 38 procent bezitten. Begemann heeft zijn aandelen Grasso voor gemiddeld 100 gulden per stuk ingekocht en lijdt een transactieverlies van anderhalf miljoen gulden als Begemann op het bod van GEA zou in gaan.

Begemann presenteerde gisteren tevens de voorlopige cijfers over het afgelopen jaar. Het concern verwacht dat de omzet zal toenemen tot 1,7 miljard gulden tegen 1,3 miljard in 1990 en dat de nettowinst vijftien tot twintig procent hoger zal uitvallen dan de 73,5 miljoen van vorig jaar. De Amsterdamse beurs reageerde vanochtend met een stijging van enkele guldens. Het aandeel Begemann noteerde bij het sluiten van deze editie 118 gulden.

Voor het eerst is het resultaat op verkochte belangen teruggelopen. Begemann verwacht dat het bedrijfsresultaat stijgt met 28 procent tot 90 miljoen, de transactiewinst zou daarvan de helft van bedragen, 45 miljoen gulden. Vorig jaar was dat nog 52 miljoen gulden.

De koers van het aandeel Begemann zakte het afgelopen half jaar van boven de 170 in de zomer tot beneden de 120 gulden vorige week, moest gisterenmiddag nog 5,50 gulden inleveren en eindigde op 114,50 gulden. In een poging het wantrouwen onder beleggers weg te nemen, hamerde Van den Nieuwenhuyzen er op dat er een strikte scheiding is tussen Begemann en zijn privé-belangen, dat er tussen de Begemann-bedrijven onderling geen financiële verstrengeling bestaat, en dat de bedrijven financieel geheel zelfstandig opereren. “Er staat een schot om elk bedrijf.”

De flink gedaalde beurskoers leidt er volgens Van den Nieuwenhuyzen niet toe dat de financiering van de privé-belangen nu in gevaar komt. De broers hebben de helft van hun belang in Begemann (nu circa 45 procent) bij de banken in onderpand gegeven en daarvoor vier tot vijfjarige financieringen afgesloten. Bij een waardedaling van hun Begemann-belang hoeft Van den Nieuwenhuyzen de banken naar eigen zeggen geen extra bezittingen in onderpand te geven.