Zeventien doden bij felle strijd in hoofdstad Georgië

TBILISI, 23 DEC. In de Georgische hoofdstad Tbilisi wordt sinds gisterochtend hevig gevochten tussen troepen die trouw zijn aan president Zviad Gamsachoerdia en aanhangers van de oppositie. Gisteren zijn bij de strijd zeventien doden en ongeveer honderd gewonden gevallen.

Gamsachoerdia is volgens de jongste berichten omsingeld in het reusachtige, zandstenen Regeringshuis in Tbilisi; volgens de oppositie heeft hij zijn toevlucht gezocht in de kelder van het gebouw. De president heeft geweigerd zich over te geven en laten weten dat zijn troepen de aanval op het Regeringshuis hebben afgeslagen.

Niet bekend

Georgië is al enkele maanden zeer onrustig als gevolg van het verzet tegen de wijze waarop Gamsachoerdia regeert. Volgens de oppositie gedraagt de president, die eerder dit jaar met een ruime absolute meerderheid werd gekozen, zich als een dictator, schendt hij de mensenrechten en laat hij na democratische hervormingen door te voeren. De oppositie eist sinds september zijn aftreden.

De afgelopen dagen is de spanning in Tbilisi hoog opgelopen. Vrijdag demonstreerden in de stad zesduizend tegenstanders van de president. Leiders van de oppositie lieten bij die gelegenheid weten Gamsachoerdia voor 1 januari te zullen dwingen op te stappen. De president eist per dezelfde datum de inlevering van alle illegale wapens - dat wil zeggen: alle wapens in handen van anderen dan zijn eigen troepen.

Gisteravond bood oppositiechef Tengiz Segua, premier van Georgië tot hij enkele maanden geleden met Gamsachoerdia brak, de president een ongehinderde aftocht uit Georgië aan. Gamsachoerdia wees dat aanbod af; in een toespraak voor de Georgische televisie riep hij zijn aanhangers op naar het Regeringshuis te komen om wapens in ontvangst te nemen; hij deed ook een beroep op vrijwilligers om bloed af te staan.

Onder de gewonden die gisteren bij de gevechten zijn gevallen bevond zich de onderminister van binnenlandse zaken van het land. De opposanten van Gamsachoerdia hebben een aantal prominente aanhangers van de president gevangengenomen, onder wie de burgemeester van Tbilisi. (Reuter, AP)