Zandstra wint alleen 5000 meter niet

ROTTERDAM, 23 DEC. Bart Veldkamp heeft het afgelopen weekeinde in Collalbo tijdens het trainingskamp van de Nederlandse schaatsploeg de beste prestatie geleverd. Hij won de 5000 meter in 6.58,49. Veldkamp bleef Falko Zandstra drie seconden voor. De jeugdwereldkampioen schreef wel twee andere afstanden op zijn naam, de 500 (38,49) en 1500 meter (2.00,74). Sneeuw (zaterdag) en regen (gisteren) hadden grote invloed op de tijden.

Ondanks de matige condities verbeterde Rintje Ritsma op de sprint zijn persoonlijk record. De Fries, die drie weken geleden in Thialf door winst op de 1500 meter internationaal furore maakte, kwam tot 38,81. De enige niet-Nederlandse deelnemer van allure in Collalbo was de Italiaan Roberto Sighel, vorig seizoen tweede bij het WK in Heerenveen. Verder dan tweede plaatsen op de 500 en 1500 meter en de vijfde op de 5000 meter kwam de boswachter uit Baselga de Pine dit keer niet. De vroegere kernploegsprinter Gerjan van den Brink kwam tot een aardige 1000-metertijd, 1.16,94.

De aan de heup geblesseerde Ben van der Burg beperkte zich alleen tot de 500 meter en kwam daarop tot een tijd van 39,79 seconden. Hij heeft een serie behandelingen van de Duitse sportarts Müller-Wohlfarth achter de rug. Leo Visser die hinder ondervindt van een pijnlijke lies, schaatste zijn eerste 5000 meter van het seizoen in een aanvaardbare 7.05,73. De Nederlandse ploeg blijft nog één week in Noord-Italië. Op 2, 3 en 4 januari worden in Heerenveen de Nederlandse afstandskampioenschappen gehouden.

Jolanda Grimbergen heeft het trainingskamp van de vrouwenkernploeg in Inzell verlaten. De kernploegrijdster zal naar alle waarschijnlijkheid niet deelnemen aan de afstandskampioenschappen. Grimbergen is oververmoeid. In Nederland zal de nationale allroundkampioene door KNSB-arts Frank Nusse worden onderzocht. Tijdens het voorseizoen waren de prestaties van Grimbergen al ernstig tegengevallen. Deze week doen de overige rijdsters uit de ploeg van bondscoach Arie Koops mee aan de traditionele Weihnachtsrennen. De kernploeg kwam gisteren niet in actie. De geplande wedstrijden in Inzell werd wegens het slechte weer afgelast.

Wereld- en Europees kampioen Johann Olav Koss verbeterde in Larvik het Noorse record op de 5000 meter. Hij kwam tot een tijd van 6.58,17. Koss heeft vaak sneller gereden, maar volgens de Noorse schaatsreglementen kunnen nationale records alleen in eigen land worden gevestigd. Dat is in Zweden ook het geval. Tomas Gustafson reed bij de Zweedse afstandskampioenschappen de tien kilometer op de natuurijsbaan in Rattvik in 14.51,2. Dat is ruim een minuut boven zijn beste prestatie (13.48,20), die vier jaar geleden in Calgary goed was voor Olympisch goud. Desondanks is het dus een nationaal record. Hij verbeterde de oude toptijd met vier seconden. Vrijdag werd Gustafson al nationaal kampioen op de 5000 meter.

Gustafson is volgende maand bij de mannen de enige Zweed tijdens het toernooi om het Europees kampioenschap, dat van 17 tot 19 januari in Heerenveen wordt gehouden. Ook bij de vrouwen mag Zweden slechts een rijdster afvaardigen. In Oostenrijk werd Michael Hadschieff allroundkampioen. Hij is nog niet aangewezen voor het EK. Dat gebeurt pas na de wereldbekerwedstrijd in januari in Davos.