Wintersporters stranden massaal door sneeuwval

ROTTERDAM, 23 DEC. Duizenden wintersporters zijn in het eerste weekeinde van de kerstvakantie gestrand op weg naar hun vakantiebestemming. Zware sneeuwval belemmerde het verkeer naar de Alpen. De lawines die daardoor werden veroorzaakt hebben aan zeker zes mensen het leven gekost.

De omgeving van Albertville, in februari toneel van de Olympische Winterspelen, werd getroffen door wat de organisatoren van het Olympisch Comité eerder een "nachtmerrie' hebben genoemd. Zeker twintig skipistes waren niet bereikbaar door de hevige sneeuwval.

In La Plagne, waar in februari de bobslee-races worden gehouden, kwam een man om het leven toen een lawine dwars door zijn appartement raasde. Twee andere toeristen in La Plagne zijn omgekomen toen hun chalet werd begraven onder een lawine. In Oostenrijk kwamen zaterdag drie mensen om toen zij door een lawine werden overvallen.

Zo'n drieduizend vakantiegangers hebben de nacht van zaterdag op zondag moeten doorbrengen in legerbarakken en treinstations. De lokale autoriteiten hebben hotels in Albertville en omgeving gevorderd om de reizigers onder te brengen. Gisteren waren vrijwel alle wegen naar belangrijke skipistes afgesloten.

Op verscheidene snelwegen ontstonden lange files. Tussen Frankfurt en Neurenberg stond zaterdag een file van 175 kilometer. Veel wegen moesten worden afgesloten wegens de sneeuw. De verkeerschaos werd vergroot door Joegoslavische gastarbeiders die via Oostenrijk en Hongarije naar hun land wilden terugkeren om de oorlogsgebieden in hun land te vermijden.

De weersituatie begint weer normaal te worden, aldus een woordvoerder van de ANWB vanochtend. Maar volgens het KNMI zal de komende nacht in de Franse Alpen koude lucht worden aangevoerd waardoor opnieuw veel sneeuw zal vallen. De snelle temperatuursverandering kan een risico voor nieuwe lawines inhouden, aldus een woordvoerder.

Pag.3:

Geen melding ongevallen

Zo'n 135.000 Nederlanders zijn dit weekeinde vertrokken voor een wintersportvakantie, schat een woordvoerder van de ANWB. Er zijn bij de hulporganisatie geen meldingen binnengekomen van persoonlijke ongelukken. Wel hebben 150 automobilisten om technische bijstand gevraagd, vooral mensen die op de Duitse wegen in de problemen kwamen, aldus de woordvoerder.

Een telefonische rondgang langs steunpunten van de ANWB in de Franse Alpen en Oostenrijk wees uit dat de wintersportplaatsen in Frankrijk weer bereikbaar zijn. Wel moeten automobilisten sneeuwkettingen gebruiken. Hoewel er volgens de woordvoerder geen knelpunten meer zijn “wordt het voor de vakantiegangers wel zoeken naar een leuk plekje”. Een groot deel van de gestrande Nederlandse vakantiegangers heeft de nacht doorgebracht in sporthallen of in de eigen auto.

De NS hebben vrijdag vier extra treinen ingezet voor reizigers naar de Alpen. Die treinen hebben geen hinder ondervonden van slecht weer, aldus een woordvoerder van de NS. Bepaalde bestemmingen in Zwitserland en Oostenrijk zijn nog steeds onbereikbaar. De Brennerpas en de Gothardtunnel zijn gestremd.

Foto: Gestrande treinreizigers worden per lorry van het station van Pery in Zwitserland naar een droge plaats overgebracht. Hevige sneeuw oorzaakten dit weekeinde overstromingen in de Alpen. Ten minste zevenduizend toeristen op weg naar de wintersport zijn door het slecstaan gebracht. Zeker zes mensen zijn door lawines omgekomen. (Foto Reuter)