Waite ontkent rol bij ruilhandel gijzelaars

LONDEN, 23 DEC. Terry Waite, afgezant van de Anglicaanse kerk en vier jaar lang gegijzeld in Libanon, heeft gisteren met kracht elke rol in het Iran-contra's-schandaal ontkend.

“Op geen enkele manier was de kerk betrokken bij een ruilhandel van wapens tegen gijzelaars of bij het betalen van losgeld voor gijzelaars”, zei Waite voor de BBC in het eerste vraaggesprek sinds zijn vrijlating.

Een Amerikaans rapport over het Iran-contra's-schandaal, waarbij wapens aan Iran werden verkocht in ruil voor de vrijlating van gijzelaars, terwijl de opbrengst werd doorgesluisd naar het verzet in Nicaragua, onthulde dat Waite het brein achter de handel, kolonel Oliver North, heeft ontmoet voordat hij naar Libanon ging.

Thomas Sutherland, die met Waite werd gegijzeld, heeft gesuggereerd dat Waite van de levering van wapens tegen gijzelaars op de hoogte was en met zijn reizen naar Libanon de duur van de gijzelingen onbedoeld heeft verlengd.

Waite is er ook van beschuldigd een radiozendertje bij zich te hebben gedragen dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA op het spoor van de gijzelaars had moeten brengen. Waite ontkende dit gisteren ten stelligste. “Als ik een zendertje bij me had gedragen, had ik het niet overleefd.”

Waite vertelde gisteren verder over het lot dat hij in Libanon heeft moeten ondergaan. Hij werd regelmatig hardhandig ondervraagd, waarbij hij op de voetzolen werd geslagen. Waite toonde voor de televisie de blindoek die hij moest dragen elke keer als iemand zijn cel betrad en het vergrootglas dat hij gebruikte om te kunnen lezen.

“Ik kan deze dingen nauweljks meer zien”, zei hij, terwijl hij zijn tranen moest verdringen. “Ik leg ze weg.” (Reuter)

Foto: Terry Waite demonstreerde gisteravond voor de televisie hoe hij tijdens zijn gijzeling in Libanon werd geblindoekt zodra iemand zijn cel betrad. (Foto AP)