Steun EG voor conferentie over hulp aan vroegere Sovjet-Unie

BRUSSEL, 23 DEC. De Europese Gemeenschap steunt plannen van de Verenigde Staten voor een conferentie over de internationale hulpverlening aan de voormalige Sovjet-Unie. De conferentie zou begin januari in Washington moeten plaatshebben. Dit werd afgelopen weekeinde bekendgemaakt na afloop van halfjaarlijks topoverleg tussen de EG en de VS in Brussel.

Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, is de conferentie nodig om de aard en vorm van de hulp te bepalen, alsook hoe deze ter plaatse moet komen. “De nood is hoog, niet alleen wat betreft voedsel en medicijnen, maar ook op de gebieden van huisvesting en energie”, aldus Baker.

Baker drong er indirect bij Japan en de olie-producerende landen op aan een bijdrage te leveren. De EG en de VS hebben tot nu toe “veruit” het meeste gedaan. “De ontwikkelingen in wat eens de Sovjet-Unie was, gaan de hele wereld aan”, zei minister Baker, die de afgelopen week zelf poolshoogte heeft genomen in Rusland, de Oekraïne en Kazachstan.

Jacques Delors, de voorzitter van de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EG), was het met Baker eens dat de toestand in de uiteenvallende Sovjet-Unie veel ernstiger is dan tot nu toe werd aangenomen. “Er dreigt een sociale crisis en destabilisatie”, aldus Delors, die waarschuwde voor "Joegoslavische toestanden'.

De EG-ministers van buitenlandse zaken, onder leiding van minister Van den Broek, zullen het voorstel voor zo'n conferentie vandaag formeel goedkeuren. Delors: “De Commissie wikt, de ministerraad beschikt”.

De conferentie in Washington moet volgens Delors verder gaan dan alleen over het coördineren van de internationale hulp. Er moet ook meer geld op tafel komen. Ook is er volgens Delors veel meer voedsel (waaronder kindervoeding) nodig dan de EG uit haar voedselvoorraden kan leveren. (ANP)