Serviërs in Bosnië willen hun republiek opdelen

LJUBLJANA, 23 DEC. De Serviërs in Bosnië willen deze etnisch verdeelde republiek opdelen. Ze hebben hun eigen republiek uitgeroepen en aangekondigd zich desnoods met geweld te zullen verzetten tegen de Bosnische onafhankelijkheid.

Als de moslims en de Kroaten in Bosnië de republiek onafhankelijk verklaren, “kost dat zeker een half miljoen mensenlevens”, zo waarschuwde de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, gisteren.

Van de 4,7 miljoen inwoners van Bosnië is 32 procent Serviër, 18 procent Kroat en ruim 40 procent moslim. De Serviërs hebben zich er georganiseerd in vijf gebieden, die gisteren eenzijdig de onafhankelijkheid uitriepen. Karadzic noemde het besluit van de Bosnische leiding de EG om erkenning te vragen in strijd met de grondwet. De president van Bosnië en leider van de moslims, Alija Izetbegovic, zei voor televisie-Sarajevo: “Het gaat niet om een keuze tussen de onafhankelijkheid of Joegoslavië, maar om de vraag of we een zelfstandige staat willen of een deel worden van Groot-Servië.” Hij zei dat Bosnië niet verantwoordelijk is voor het verval van de Joegoslavische federatie. “Daarvoor zijn Servië, Kroatië en Slovenië verantwoordelijk.”

De vertegenwoordigers van de Albanezen in de Servische provincie Kosovo hebben dit weekeinde laten weten de EG te zullen verzoeken om de erkenning van Kosovo als onafhankelijke republiek.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, heeft zaterdag in Ljubljana, waar hij gesprekken voerde met Sloveense leiders, Kroatië gewaarschuwd, dat wanneer het zich niet houdt aan de overeengekomen wapenstilstand het niet op erkenning kan rekenen. “Wanneer de Kroaten doorvechten maken ze een tragische fout”, aldus De Michelis. De Kroatische president, Franjo Tudjman, zei gisteravond in een televisierede dat Kroatië de strijd zal voortzetten “tot elke meter van Kroatië is bevrijd”. Tudjman sprak de hoop uit dat dat met politieke middelen bereikt kan worden. “Wij hebben Europa en de Verenigde Staten gevraagd druk op het leger en Servië uit te oefenen om hun troepen uit Kroatië terug te trekken”, zei Tudjman. “Wanneer de vijandelijke troepen niet vrijwillig uit Kroatië vertrekken zullen wij hen uit Kroatië verdrijven”, waarschuwde hij. Vanochtend werd gemeld dat Tudjman vorige week woensdag is ontsnapt aan een moordaanslag. De auto waarin hij reed werd onder vuur genomen; de schutters misten.

Een staakt-het-vuren dat gistermorgen om acht uur in west-Slavonië van kracht werd, werd al na twintig minuten geschonden. In Osijek werd voor Slavonië een staakt-het-vuren overeengekomen voor de periode tussen het katholieke en orthodoxe Kerstmis, 25 december en 7 januari.

    • Theo Engelen