Politiek stort zich op stadion

De klassieker Ajax-Feyenoord leverde gisteren een brutorecette op van een miljoen gulden.

Ajax kan een dergelijke bron van inkomsten over een maand weer tegemoet zien als PSV op bezoek komt. Het zijn in het Nederlandse voetbal tot de verbeelding sprekende bedragen die voorlopig wegvallen als de Deelraad Zuid uit de hoofdstad zijn zin krijgt en het Olympisch Stadion in maart volgend jaar mag slopen. Het luid protesterende Ajax heeft dat aan zichzelf te danken. Het nieuwe bestuur dat twee jaar geleden werd aangesteld door Nico Gianotten, voorzitter van de ledenraad maar ook de rechterhand van burgemeester Van Thijn, heeft zich van meet af aan enthousiast getoond voor het plan van B&W om in Zuidoost een nieuw stadion te bouwen. De financiering van dit prestigeobject is nu al een martelgang en straks dreigt een jaarlijkse miljoenenstrop als blijkt dat de exploitatie niet rond te krijgen is. Nooit heeft Ajax oog gehad voor de optie om het bestaande Olympisch Stadion te renoveren. Los van het feit dat daarmee de stadionbuurt niet zou worden onthoofd, blijft dan ook een rijke (sportieve) historie bewaard. Over de hele wereld worden Olympische accommodaties gerenoveerd. Maar Amsterdam wil een nieuw peperduur object uit de grond stampen ter meerdere eer en glorie van een aantal politici en sportbestuurders.

De Van Rossum-architectengroep heeft een ontwerp gemaakt voor een gerenoveerd Olympisch Stadion dat qua schoonheid moeiteloos kan wedijveren met vergelijkbare accommodaties in Rome, Los Angeles en Barcelona. De schepping van Jan Wils, die in 1928 een gouden Olympische medaille verdiende met zijn creatie, wordt geen geweld aangedaan. Er is een goede balans gevonden tussen moderne architectuur en de bestaande bouwstijl. Er is ruimte gecreeërd voor business-seathouders, waar het Ajax eigenlijk omgaat. En er is plaats voor een atletiekbaan die een staafincident in de toekomst uitsluit. Kosten van de renovatie: 65 miljoen, een derde van het project in Strandvliet.

Het Olympisch Stadion heeft de gemeenschap nooit een cent gekost. De bouwkosten van 1.2 miljoen gulden werden in de jaren twintig door het volk bijeen gebracht. Dit stadion verdient een beter lot dan vernietigd te worden onder de slopershamer. Sociale woningbouw kan in Zuidoost ook. Want op dat schuifdak van Van Thijn zit niemand te wachten.

    • Erik Oudshoorn