Politie vindt met hulp van zigeuners heilig beeld terug

ROME, 23 DEC. Wee degene die komt aan de heilige Antonius, de beschermheilige van de zigeuners: hiervoor wordt zelfs de traditionele vete tussen de politie en de duizenden zigeuners in Italië tijdelijk begraven.

Op 10 oktober was uit de basiliek van Antonius in Padua een kostbaar dertiende-eeuws beeld, ingelegd met robijnen en saffieren, gestolen waarin een kaakbeen van de heilige Antonius werd bewaard. De politie vermoedde meteen dat dit het werk van amateurs was: de dieven waren op klaarlichte dag de kerk binnengekomen, bedreigden de aanwezigen met pistolen, vernielden met ijzeren staven de beschermende glaswand om de relikwie en renden daarna weg met hun buit. Een intensieve speuractie van de speciale eenheid van de carabinieri voor kunstdiefstallen leverde weinig op, totdat de zigeuners uit het gebied hun medewerking aanboden. Donderdag werden de relikwie en de reliekhouder teruggevonden in een verlaten huis in de buurt van de snelweg tussen Rome en het vliegveld. Gisteren is de relikwie onder klokgelui teruggekeerd in Padua.

De carabinieri vermoeden dat de schat op het punt stond te worden vervoerd naar Latijns Amerika.

Antonius, een Franciscaner monnik die in 1195 werd geboren in Lissabon en na een leven van omzwervingen terechtkwam in Padua, wordt onder zigeuners beschouwd als een beschermheilige. Onder de duizenden mensen die jaarlijks naar Padua trekken om tot Antonius te bidden, zitten ook veel zigeuners. Zij voelden zich beledigd door de diefstal.

Politie en zigeuners leven vaak op voet van oorlog met elkaar: bij grote en kleine diefstallen denkt de politie al snel aan zigeuners, en vaak blijkt dat terecht te zijn. Maar bij de diefstal van de relikwie van Antonius was de samenwerking perfect, zei kolonel Roberto Conforti, commandant van de kunstpolitie. Op de vraag waaruit de samenwerking precies had bestaan, antwoordde hij alleen met een brede glimlach.

    • Marc Leijendekker