Noord-Korea: verdrag kernwapens mogelijk

SEOUL, 23 DEC. Noord-Korea heeft vanochtend laten weten per verdrag te willen afzien van nucleaire bewapening, zij het op voorwaarde dat de Verenigde Staten bevestigen dat zij niet langer kernwapens in Zuid-Korea hebben opgeslagen.

De verklaring wordt in Zuid-Korea beschouwd als “een belangrijke stap”, die volgt een week nadat de Zuidkoreaanse president Roh Tae-woo zijn land “kernwapenvrij” verklaarde. De VS doen traditioneel geen uitspraken over de aanwezigheid van kernwapens. Een woordvoerder van het Noordkoreaanse ministerie van buitenlandse zaken zei echter met nadruk dat Roh's mededeling op zichzelf onvoldoende is.

Ondertekening van een verdrag over de uitbanning van kernwapens op het Koreaanse schiereiland zou de weg moeten vrijmaken voor internationale inspectie van Noordkoreaanse nucleaire fabrieken. Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan hebben het communistische Noord-Korea ervan beschuldigd in het geheim te werken aan een kernbom. De voltooiing daarvan zou nog slechts “enkele jaren” verwijderd zijn. Noord-Korea heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Een vertegenwoordiger van de VS, parlementslid Steven Solarz, heeft de afgelopen week besprekingen gevoerd met het Noordkoreaanse staatshoofd Kim Il-sung over mogelijke internationale inspectie van nucleaire installaties in Noord-Korea.

Details over de gesprekken van Solarz zijn schaars. Kim Il-sung zou opnieuw aangedrongen hebben op directe onderhandelingen met Washington over inspectie door het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA). Washington heeft die eis in het verleden altijd verworpen. Vandaag zou Solarz in Seoul spreken met Zuidkoreaanse politici.

Vorige week werd in Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul en de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang de totstandkoming van een niet-aanvalsverdrag gemeld. Het verdrag, dat nog ondertekend moet worden door de staatshoofden, zou een definitieve vrede tussen beide Korea's dichterbij moeten brengen. Na de Korea-oorlog (1950-1953) hebben Noord- en Zuid-Korea nooit officieel vrede gesloten. (AP, Reuter)