Lichaam van Amerikaanse gijzelaar vrijgegeven

BEIROET, 23 DEC. Onbekenden hebben afgelopen zaterdag bij de Amerikaanse Universiteit in Beiroet het gedeeltelijk in staat van ontbinding verkerende en gedeeltelijk gebalsemde lichaam van een man achtergelaten.

In een anoniem telefoontje werd gemeld dat het om het lichaam ging van de Amerikaanse gijzelaar William Higgins, die in 1988 in Libanon werd ontvoerd. De patholoog-anatoom die gisteren een eerste onderzoek instelde, zei dat een tweede onderzoek nodig is om definitief de identiteit van de man vast te stellen. Daarbij zal het gebit van de man aan een nader onderzoek worden onderworpen.

Politiefunctionarissen en medewerkers van het ziekenhuis hebben het sterke vermoeden dat het inderdaad om Higgins gaat, die drie jaar geleden werd ontvoerd door de Organisatie van de Verworpenen der Aarde. Het Witte Huis kon nog niet bevestigen of het inderdaad om de Amerikaan ging. Higgins zou 31 juli 1989 om het leven gebracht zijn uit vergelding voor het door Israel ontvoeren van een shi'itische geestelijke. De ontvoerders verspreidden daarna een video waarop een man aan een primitieve galg hing.

Het vrijgeven van het lichaam van Higgins valt samen met diplomatieke inspanningen om de twee Duitsers die nog in Libanon worden vastgehouden, vrij te krijgen. VN-bemiddelaar Giandominico Pico is daarvoor nu in Damascus. Eerder bezocht hij Teheran om de Iraanse autoriteiten aan te sporen druk uit te oefenen op de pro-Iraanse milities in Libanon om aan oplossing van de gijzeling mee te werken. Pico doet ook naspeuringen naar het lot van drie Israelische militairen die vermist zijn. (Reuter)