Kwomintang wint directe verkiezingen op Taiwan

TAIPEI, 23 DEC. Bij de eerste rechtstreekse verkiezingen op Taiwan heeft de regerende nationalistische partij (Kwomintang) ruim dwiekwart van de stemmen gewonnen.

De verkiezingen op Taiwan werden beschouwd als een referendum over de komende grondwettelijke status van het land. De nationalistische partij wil Taiwan blijven beschouwen als een deel van China en streeft naar hereniging. De oppositionele Democratisch-Progressieve Partij (DPP), die dit uitgangspunt verwerpt en Taiwan wil omvormen tot de onafhankelijke Republiek Taiwan in plaats van Republiek China (R.O.C.), kreeg niet meer dan 66 van de 325 zetels in de nationale assemblée.

Naar aanleiding van het DPP-programma heeft de Volksrepubliek China gedreigd met een invasie van Taiwan. Ook het zaken-establishment in Taiwan heeft de DPP-ideeën verworpen, omdat het vreest dat dit tot radicale economische hervormingen zou kunnen leiden. De Kwomintang-overwinning tekende zich al enige tijd af.

De verkiezingen van het afgelopen weekeinde waren de eerste waarbij de Taiwan-Chinezen hun vertegenwoordigers rechtstreeks konden kiezen. Tot voor kort werd de nationale vergadering gekozen volgens een systeem dat in 1947 werd ontworpen door de voormalige sterke man Tsjang Kai Tsjek, waarbij de zittingstermijnen van de uitgeweken Kwomintang werden verlengd tot levenslang . (AP)