Kok bepleit geleidelijk afschaffen huidige Vut

DEN HAAG, 23 DEC. Minister Kok (financiën) is voorstander van geleidelijke afschaffing van de bestaande regeling voor vervroegd uittreden (Vut). Het automatisme waarmee werknemers op een bepaalde leeftijd met Vut gaan leidt tot problemen op de arbeidsmarkt en tot verspilling van talent, aldus Kok.

De minister zei dit zaterdag voor de TROS-radio. Hij schaart zich hiermee achter het pleidooi dat minister De Vries (sociale zaken) eerder hield voor “flexibilisering” van het collectieve karakter van de huidige Vut. Kok vindt dat de vraag wanneer een werknemer kan stoppen met werken op individuele basis moet worden bekeken. De pensioengerechtigde leeftijd moet volgens hem op 65 jaar worden gehandhaafd. De discussie over de Vut laaide deze maand opnieuw op, nadat het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW) “de verwording van de Vut” aan de kaak had gesteld. Het NCW wil dat werkgevers meebeslissen wie vervroegd uittreedt en wie niet, aldus directeur prof.drs. J. Weitenberg vandaag in deze krant in een dubbelinterview samen met bestuurder J. Draijer van de vakcentrale FNV. Weitenberg: “Als een werknemer nu zegt: ik wil in de Vut, dan doet-ie dat.” Draijer: “Tenzij de werkgever die werknemer bijvoorbeeld een kortere werktijd aanbiedt. Maar dat gebeurt zelden of nooit.”