Jaap van Zweden richt nieuw orkest op

AMSTERDAM, 23 DEC. De violisten Jaap van Zweden en Viktor Liberman, beiden concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest, gaan een eigen kamerorkest oprichten. Liberman zal de grootste rol spelen bij het nieuwe orkest, aldus Van Zweden, die artistiek directeur wordt. Financieel directeur van het orkest, waarvoor volgens Van Zweden nog geen naam bestaat, wordt Bart Kamerbeek van JE Classics van Joop van den Ende Produkties.

Het nieuwe orkest zal uitsluitend gefinancierd worden door middel van sponsoring. Namen van sponsors wil Van Zweden pas half januari bekendmaken omdat hij met een aantal nog in onderhandeling is. Half januari maakt de concertmeester ook bekend of hij aan het Concertgebouworkest verbonden zal blijven. Van Zweden zegt dat “een orkest in Amerika” belangstelling voor hem zou hebben en een mogelijk vertrek naar de VS is volgens hem niet uitgesloten.

Adjunct-directeur Sjoerd van den Berg van het Concertgebouworkest zei vanmorgen elke uitbreiding van het Nederlandse cultuurleven met een hoogwaardig nieuw orkest toe te juichen als een verrijking. “Het is niet zo dat daarmee de indruk wordt gewekt dat Van Zweden en Liberman bij ons te weinig hebben te doen. Ze hebben elk een baan voor de halve tijd en het orkest heeft geen invloed op wat ze verder doen. Maar hoe beter hun nieuwe orkest, hoe beter dat ook voor ons is.” Van den Berg gaat er verder vanuit dat Van Zweden en Liberman hun musici niet voornamelijk uit het Concertgebouworkest zullen recruteren.