In Dalmatië dreigt ramp door doorbraak stuwdam

ROTTERDAM, 23 DEC. In Dalmatië, in het zuiden van Kroatië, dreigt een ecologische ramp. Het federale leger heeft aangekondigd een stuwdam in de rivier Cetina op te blazen of te laten overstromen. Als het dreigement wordt uitgevoerd, zal een vloedgolf van 560 miljoen kubieke meter water een reeks dorpen in het dal van de rivier wegspoelen.

De burgemeester van de stad Sinj heeft zich eind vorige week in een brandbrief tot de internationale gemeenschap gewend. Josko Bosnjak schreef in de brief dat de krachtcentrale aan de dam in september door het federale leger is ingenomen. Het leger heeft de stuwdam ondermijnd en de doorstroomopeningen geblokkeerd. Het waterniveau in het Peruca-stuwmeer is sindsdien gestegen tot de rand van de dam. De kritische grens van het waterniveau is volgens de burgemeester 360 meter boven zeeniveau; het waterniveau staat nu 359,25 meter boven zeeniveau.

“Als het water over de rand van de dam begint te stromen, zal een gigantische golf alles vernietigen wat ze op haar weg tegenkomt. De eerste golf zal 12.000 mensen dakloos maken en de velden, het vee en al hun bezittingen vernietigen”, aldus burgemeester Bosnjak. “We hebben al een deel van deze mensen geëvacueerd. Ook zal alle vruchtbare grond wegspoelen, en een groot deel van Dalmatië zal zonder water komen te zitten.” De gevolgen kunnen nog ernstiger zijn: “Volgens deskundigen bestaat er een grote kans op een aardbeving, omdat het grondgesteente poreus is. Reeds vele malen is ons gebied na hevige regenval getroffen door een lichte aardbeving”, zegt de burgemeester in zijn oproep.