Hoogovens flauw; beurskoersen dalen bij zwakke dollar

AMSTERDAM, 23 DEC. Hoogovens was vanmorgen de opvallende verliezer op de Amsterdamse effectenbeurs. Het staalfonds moest op een zeer kalme kerstmarkt een gulden ofwel ruim twee procent laten op 42,40 gulden. De dollarkoersdaling en het inzakken van de noteringen op de beurs van Londen deden ook de andere prijzen weinig goed.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag lager, mede in navolging van een lagere Londense beurs. “Er was vanmorgen bijna geen omzet, ook niet nadat de koersen naar beneden werden bijgesteld in navolging van Londen in de hoop dat op lagere niveaus wat vraag zou loskomen”, aldus een handelaar.

De koersen van de zogenoemde internationals stonden daarnaast onder druk als gevolg van de lagere dollar. “Maar er zijn geen dramatische prijsbewegingen”, aldus een handelaar. De EOE-index, die vrijdag sloot op 270,05 punten, was omstreeks het middaguur ruim één punt lager.

Koninklijke Olie (slot vrijdag: 140 gulden) moest een gulden prijsgeven. Bij de internationale waarden kreeg Philips de relatief grootste achteruitgang te verwerken. Philips (slot: 29,50 gulden) moest twee kwartjes terug.

Elders waren vooral de havenfondsen uit de gratie. Zo kalfde Pakhoed zeven dubbeltjes af tot 39,30 en moest Internatio-Müller een gulden lager op 54 gulden aan de lunch beginnen. Daf reed bij de stijgersaan kop met een stijging van 0,20 gulden op 21,30.

Op de Lokale markt moest Flexovit zes gulden terug op zestig gulden. Het bedrijf maakte vanmorgen bekend dat de winst over 1991 met maar liefst 63 procent zaldalen. Grasso, inzet van een overnamestrijd tussen het Duitse GEA en het conglomeraat Begemann, was onveranderd op 96 gulden. Vandaag werd bekend dat de Duitse GEA inderdaad een bod van 95 gulden per aandeel heeft uitgebracht. Volgens een hoekman bleef de handel in de stukken Grasso erg rustig. De koers kwam dan ook niet van de zijn plaats. Het wachten is nu op Begemann, dat heeft aangekondigd eind deze week een tegenbod uit te brengen. Begemann kromp intussen met een gulden tot 119 gulden.

Van Melle, genoteerd aan de parallelmarkt, kreeg een klap van zeven gulden op 39 gulden. Vrijdag waren de aandelen van de snoepfabrikant nog onverkoopbaar op 40 gulden. Eind vorige week maakte Van Melle bekend de samenwerking van de Italiaanse Perfetti te willen uitbreiden.

De optiebeurs kende een levendige opening maar later in de ochtend keerde ook aan het Rokin de rust terug.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen moesten vanmorgen flink terug, maar wonnen tegen het eind van de ochtend wat terrein terug nadat de Bank of England de belangrijkste geldtarieven onveranderd liet. Het FT-100-koersgemiddelde (slot: 2.358,1) was omstreeks het middaguur ruim 25 punten lager.

FRANKFURT Op een lagere beurs van Frankfurt waren de aandelenomzetten vandaag extreem laag. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag al het laagste niveau sedert vier maanden bereikte op 1.543,19, was aan het einde van de ochtend ruim zes punten lager.

TOKIO De beurs in Tokio was vandaag gesloten in verband met een nationale feestdag. De Japanse aandelenkoersen sloten afgelopen vrijdag voor de vierde achtereenvolgende dag lager, gedrukt door index-gerelateerde verkopen en gebrek aan kooplust voor het lange weekeinde. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 214,07 punten, ofwel 0,97 procent, lager op 21.777,12.