Hattrick in dertien minuten

Drie doelpunten in dertien minuten. Die prestatie leverde FC Den Haag-speler Harrie van der Laan gisteren tegen Volendam.

Later in de wedstrijd scoorde hij nog een keer. Den Haag won met 5-0. De ver weggezakte ploeg van de scheidende trainer Co Adriaanse kon die punten goed gebruiken. Voor Van der Laan, na één minder seizoen bij Feyenoord teruggekeerd bij FC Den Haag, betekende het een welkom persoonlijk succes na een mindere periode. Hij werd flink bekritiseerd in Den Haag. Van der Laan, in het seizoen 1989-'90 topscorer met 21 doelpunten, had voor het laatst op 13 oktober gescoord.

Voel je zo'n hoge score van tevoren aankomen?

Natuurlijk niet. Weet je van ik gistermorgen nog dacht: misschien is het beter dan het wordt afgekeurd, want dan kunnen we na de winterstop met een schone lei beginnen. Dan lees je op Telextext dat het wél doorgaat, je rijdt naar het stadion en binnen een paar minuten in de wedstrijd zit je weer helemaal op het paard.

En krijg je eindelijk weer lof toegezwaaid.

Als ik de ochtendbladen zie vind ik het allemaal een beetje opgeblazen. Ik weet inmiddels hoe het allemaal in elkaar steekt. Hoogtepunten en dieptepunten liggen heel dicht bij elkaar. Ik heb volop in de belangstelling gestaan, ben een tijdje anoniem geweest, zat zelfs op de bank. Ach, het doet me dan niet zo veel meer als ik de hemel wordt ingeschreven. Ik ben maar met één ding bezig en dat is FC Den Haag voor de eredivisie behouden.

Maar een spits droomt toch van drie doelpunten in dertien minuten?

Het is ook leuk, uiteraard. Ik heb met Feyenoord tegen MVV al eens vier doelpunten gemaakt. Maar het liefst scoor ik een beetje gespreid. Daar heeft de ploeg meer aan. Vijf-nul of één-nul, het blijven twee punten.

Vond je de kritiek op jouw persoon terecht?

Aan de ene kant kon ik het wel begrijpen. Ik ben gekocht om te scoren en als dat niet lukt komt er kritiek. Zo werkt het nu eenmaal. Maar aan de andere kant doe ik er alles aan. Ik werk keihard. De verhalen werden ook steeds gekker. Ik zou bij Feyenoord zijn verpest. Ik vind dat onzin. Je kan het of je kan het niet. En soms gaat het een periode beter of slechter. Daar heeft zelfs Bergkamp mee te maken.

    • Hans Klippus