Handel voorziet nieuw dieptepunt dollarkoers

AMSTERDAM, 23 DEC. Valutahandelaren en economen voorspellen dat de dollarkoers de komende tijd naar een nieuwe recorddieptes zal dalen, na de Duitse renteverhoging en de Amerikaanse discontoverlaging eind vorige week.

De Amerikaanse munt, die vrijdagavond laat in New York sloot op 1,7285 gulden, stond vanmorgen onder druk. Tegen het einde van de morgen werd de dollar op de valutadesks van de Nederlandse banken verhandeld voor 1,71 gulden, een daling van bijna twee cent.

“Het renteverschil tussen de VS en Europa is nu zo gigantisch groot dat de dollar als belegging veel minder aantrekkelijk is geworden”, aldus drs. B.G.J. Walschots, onderzoeksleider bij de Rabo Bank. Hij noemt de discontoverlaging door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, met een vol procentpunt tot 3,5 procent, de grootste in tien jaar, “enigszins een paniekreactie”.

Walschots wijst erop dat uit de charts van technische analisten blijkt dat de dollar pas weer steun zal ondervinden op een niveau van 1,68 gulden. Als de Amerikaanse munt dat niveau doorbreekt ligt de volgende weerstand pas weer op 1,63-1,64 gulden. Het vorige dieptepunt van de dollar werd in februari dit jaar bereikt op iets minder dan 1,63 gulden.

Dit dieptepunt wordt volgens analisten eind februari bereikt. Daarna zou de dollar weer kunnen stijgen doordat het herstel van de Amerikaanse economie zichtbaar wordt. Bovendien zou de Duitse rente, die nu op hoogste niveau staat sedert de Tweede Wereldoorlog, kunnen dalen.

Hoewel de dalende dollarkoers op korte termijn negatief is voor veel Nederlandse bedrijven - die een groot deel van hun inkomsten in dollars ontvangen -, verwacht Walschots op langere termijn een heilzame werking van de Amerikaanse renteverlaging. “Hierdoor neemt de concurrentiekracht van de Amerikaanse exporteurs toe, wat een positieve impuls voor de Amerikaanse economie oplevert.” Amerikaanse produkten worden goedkoper als gevolg van de lagere dollar.

Tegelijkertijd is de Duitse renteverhoging geen goed nieuws voor de toch al in groei vertragende Europese economieën. Bijna alle Europese valuta zijn via het Europees Monetair Stelsel (EMS) aan elkaar verbonden. Vorige week donderdag gaf de Bundesbank het startsein voor een Europese renteverhoging door haar beleningsrente en het disconto met 0,50 procent te verhogen tot respectievelijk 9,75 en 8,0 procent. Een aantal Europese centrale banken, waaronder De Nederlandsche Bank, volgde dat voorbeeld prompt.

De Banque de France verhoogde vanmorgen het interventietarief met 0,35 procent naar 9,60 procent en het tarief voor papier met een looptijd van vijf tot tien dagen met 0,50 procentpunt tot 10,50 procent. Ook de Italiaanse centrale bank verhoogde vanmorgen het disconto met onmiddellijke ingang met 0,5 procentpunt tot 12 procent.