Grasso verkoopt aandelen aan Duitse GEA

ROTTERDAM, 23 DEC. Beursfonds Grasso (koeltechniek) heeft vandaag 300.000 aandelen onder de beurskoers verkocht aan het Duitse GEA dat eerder een vriendelijk openbaar bod op Grasso in het vooruitzicht had gesteld.

GEA maakte bekend dat ze haar bod op Grasso van 95 gulden per aandeel doorzet en binnenkort met een biedingsbericht komt, ondanks het hogere vijandige bod dat Begemann vorige week op Grasso in het vooruitzicht stelde. De Vereniging van Effecten Bezitters (VEB), die de belangen behartigt van beleggers, is uiterst verontwaardigd.

GEA en Grasso kondigden vanochtend aan dat Grasso vandaag 300.000 aandelen Grasso voor in totaal 28,5 miljoen gulden in contanten (95 gulden per aandeel) aan GEA heeft verkocht en dat GEA het recht krijgt om de resterende 259.800 niet geplaatste aandelen te kopen, eveneens tegen 95 gulden per aandeel. Op de Amsterdamse beurs noteerde Grasso vanochtend 96 gulden per aandeel.

In het persbericht van GEA en Grasso heet het dat de verkoop van aandelen aan GEA noodzakelijk was om geld te verkrijgen voor de financiering van Grasso's verlies over 1991 (naar schatting zes miljoen gulden) en voor de noodzakelijk geachte reorganisaties waarvan de kosten kunnen oplopen tot 25 miljoen gulden. Maar volgens de Vereniging van Effecten Bezitters zijn de aandelen alleen maar geplaatst om Grasso te beschermen tegen Begemann en in de handen van GEA te spelen. “We weten allemaal dat het anders ligt dan in het persbericht staat”, aldus VEB-directeur mr. R. De Haze Winkelman. “Dit is gewoon knap werk van de advocaten.”

Doordat het geplaatste aandelenkapitaal vandaag met 300.000 is uitgebreid tot 802.700 is het belang van "aanvaller' Van den Nieuwenhuyzen in Grasso in één klap kleiner en het belang van GEA in Grasso in één klap fors groter. De topman van GEA rekende vanochtend desgevraagd voor dat door de plaatsing van aandelen het belang van GEA nu met 37 procentpunt is toegenomen.

“Dit is gewoon een vorm van bescherming. Voor zover ik weet is dit in Nederland nog nooit vertoond. Het nadeel van deze bescherming is dat die onherroepelijk is. Kun je preferente aandelen nog intrekken, bij deze 300.000 aandelen kun je dat niet”, aldus De Haze Winkelman. De VEB wijst er op dat Grasso de machtiging van de eigen aandeelhouders om zonder toestemming vooraf aandelen uit te geven, flink heeft misbruikt.

De kans dat Begemann zijn eerder aangekondigde vijandige bod op Grasso doorzet, wordt hiermee volgens De Haze Winkelman aanzienlijk kleiner. Voor Van den Nieuwenhuyzen kwam de actie van GEA en Grasso niet als een verrassing. “Daar hebben ze constant mee gedreigd. Ik heb wel eens fraaiere dingen gezien.” Volgens GEA-topman Hannemann heeft Van den Nieuwenhuyzen vorige week aangekondigd een bod te willen uitbrengen van 105 gulden per aandeel Grasso. Van den Nieuwenhuyzen had, tot voor de uitgifte van nieuwe aandelen, een belang in Grasso van tussen de 20 en 40 procent. Tegenover de vakbonden verklaarde hij vorige week 65 procent te "controleren'.