Foto: UTRECHT - De Utrechtse Leidseveertunnel was ...

Foto: UTRECHT - De Utrechtse Leidseveertunnel was zaterdag tijdelijk tot spookhuis omgebouwd.

Enkele tientallen jongeren protesteerden zo tegen het onveilige karakter van de spoortunnel in het centrum van de stad. Momenteel wordt de tunnel enkele tientallen meters verlengd in verband met het NS-uitbreidingsplan Rail 21. De actievoerders vrezen dat het Utrecht City Project, dat een grootscheepse facelift beoogt voor het gebied tussen het centraal station en Hoog Catharijne, de onveiligheid zal vergroten. De actievoerders zijn leden van het Bewoners Overleg City Project en Frontaal, een actiegroep tegen "stadsvernieling'. Een spookbandje bij de ingang van de tunnel, automegafoon en accu produceerden een oorverdovend kabaal. De passanten lieten het geweld gelaten over zich heen komen. Een vrouw merkte op dat zij gewoonlijk uitgerekend deze tunnel neemt om naar het centrum te gaan, omdat de andere tunnels te onveilig zijn. Een andere vrouw vertelde dat zij voor geen geld 's avonds door deze tunnel gaat. Aan de andere kant van het station, ter hoogte van het Moreelsepark, is ook een tunnel gepland, die uitmondt in gebieden zonder bewoning. “Dat komt de sociale veiligheid niet ten goede”, aldus E. van den Dool, lid van de werkgroep Herstel Leefbaarheid die deel uitmaakt van het bewonersplatform. “Wij willen de zaak in de gaten houden, opdat de uitgangspunten van het Utrecht City Project niet verdwijnen. Sociale veiligheid was tot nu toe een van die uitgangspunten.” (Foto NRC Handelsblad- Freddy Rikken)