Florence verbiedt de hele maand januari autoverkeer

ROME, 23 DEC. Nadat de lucht eind vorige week was opgeklaard hebben de meeste Italiaanse steden de maatregelen om het verkeer te beperken, opgeheven. Maar om de milieuvervuiling tegen te gaan zal Florence heel de volgende maand autovrij zijn en krijgt Rome in januari drie autoloze zondagen.

In Milaan, Rome, Bolzano en Messina is het afwisselende rijverbod voor auto's met een even en een oneven kentekenplaat dit weekeinde opgeheven. Een lage-drukgebied heeft de langverwachte wind en neerslag gebracht, waardoor de vervuiling weer onder de niveaus zakte die als schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd.

In Florence gold de even-oneven regel niet in de afgelopen dagen, maar burgemeester Giorgio Morales maakte zaterdag bekend dat vanaf 2 januari een maand lang alle autoverkeer verboden zal zijn in de stad. Hij zei dat de vervuiling geen niveau had bereikt dat direct bedreigend is voor de gezondheid, maar dat het voortdurend hoge niveau alarmerend is en dat de stad zuurstof nodig heeft.

De beperking in Florence zal niet gelden voor auto's met een katalysator. Het plan van de burgemeester is direct van verschillende kanten aangevallen. Vooral de winkeliers verzetten zich fel.

De beperking van het autoverkeer zou de meest drastische maatregel zijn van een Italiaanse stad om de luchtvervuiling aan te pakken. Het gemeentebestuur van Rome heeft aangekondigd dat, ongeacht het vervuilingsniveau op dat moment, op de laatste drie zondagen van januari een algemeen rijverbod zal gelden in de hoofdstad, om ervoor te zorgen dat de lucht wat opklaart.

    • Marc Leijendekker