FC Twente mist scherpte; PSV ondanks veel blessures winterkampioen

ENSCHEDE, 23 DEC. PSV moet teruggaan tot 1988, het jaar dat het elftal de Europa Cup voor landskampioenen won, om tot een vergelijkbaar succes in de eerste competitiehelft te komen als dit seizoen. Indertijd was een kwalitatief sterk elftal geformeerd rondom de as Nielsen-Lerby-Kieft en hadden de trainers Hiddink en Dorjee bij het plaats nemen op de bank maar één vraag. Met hoeveel winnen we vandaag?

Ook Bobby Robson en Frank Arnesen kijken elkaar regelmatig aan. In de ogen van deze coaches overheersen echter de bange voorgevoelens, gevoed door de wetenschap dat PSV dit seizoen door een ongekende blessuregolf niet één keer in dezelfde formatie heeft kunnen spelen. Het leverde in de praktijk bij PSV in defensief opzicht herhaaldelijk wanordelijke praktijken op (achttien tegengoals), een middenveld dat te vaak het initiatief aan de tegenstander moest laten en een aanval die te weinig scoorde (44 goals).

Tegen die achtergrond was het uiterst opmerkelijk dat PSV gisteren na de 4-0 overwinning in stadion Diekman tegen FC Twente alsnog een record koesterde, het ongeslagen (zes gelijke spelen) winterkampioenschap van de eredivisie. In het eerste seizoen onder trainer Bobby Robson behaalde PSV uit 19 wedstrijden 31 punten. Dit jaar zelfs één punt meer. Alleen het doelsaldo valt enigszins tegen. Niettemin meent doelman Hans van Breukelen: “Als je me vraagt of ik verbaasd ben dat we na alle perikelen eigenlijk nog zo simpel bovenaan staan, dan moet ik daar volmondig ja op antwoorden.”

Naast de uitschakeling in het Europa Cup I-toernooi door Anderlecht vormden de blessureuitstapjes van Romario naar Brazilië en de reactie van Gerald Vanenburg dat hij PSV wil verlaten nu de club internationaal nauwelijks nog meetelt de grootste bron van irritatie in het Eindhovense kamp, waar op bestuursniveau alle krachten worden gemobiliseerd om schoon schip te maken binnen het elftal voor het volgende seizoen.

Een uitspraak van Bobby Robson in de regionale pers dat hij aan het einde van dit seizoen de eer aan zichzelf houdt bij PSV en vertrekt moet manager Kees Ploegsma wat dat betreft als muziek in de oren geklonken hebben. Tot Robson zijn baas kwam vertellen dat het citaat niet klopte. Uiteraard ook gistermiddag maakte de Brit allesbehalve de indruk van een aangeslagen coach, wiens dagen zijn geteld in Eindhoven. Robson: “Dit ongeslagen record wilden we voor de winterstop hoe dan ook vasthouden. Dat dit gelukt is, stemt me zeer tevreden.”

Later gaven de spelers een meer specifieke uitleg over de royale manier waarop PSV - alleen tegen SVV Dordrecht en Fortuna Sittard werd dit seizoen een doelpunt meer gemaakt - gisteren uit zijn slof schoot. Volgens Hans van Breukelen en aanvoerder Eric Gerets is de metamorfose het gevolg van een gerichtere trainingsaanpak. Er wordt de laatste drie weken op de Herdgang bij PSV geoefend in kleinere groepjes, in een beperktere speelruimte, waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan lopen en de conditie. Ook het spelplezier zou weer in de groep zijn teruggekeerd. Hoewel Gerets dat echter van de kritische kanttekening vergezeld liet gaan: “Het is natuurlijk een schande dat we niet nog veel meer afstand genomen hebben van Ajax en Feyenoord. Dat zoveel goede voetballers vaak zo beroerd hebben kunnen spelen dit jaar bij PSV is voor mij onbegrijpelijk.”

Arnesen en Robson zoeken de oorzaak daarvan nog steeds in een andere richting. Ook gisteren speelde PSV zonder zijn geblesseerden, Heintze, De Jong, Vanenburg, Hoekstra en Romario. Van Tiggelen was geschorst. Prommayon maakte daardoor zijn opwachting in het elftal, onbekende grootheden als Van Mol, Gesthuizen en Schreuder namen plaats op de bank. Twente-trainer Theo Vonk: “Als je die namen ziet dan weet je van tevoren dat wanneer je ooit een kans tegen PSV zou hebben dat nu zou zijn. Spelbos (hulptrainer, red) en ik hadden ons vooraf daarom behoorlijke kansen toegedicht. Het is dan bitter te moeten constateren dat je dan toch van PSV verliest. Niet zo zeer op het gebied van creativiteit, maar vooral op het punt van agressie.”

PSV benutte van de vijf kansen die het kreeg er uiteindelijk vier. Een bijna honderd procent score die tevens de scherpte van het team accentueerde. Het befaamde Twente-trio Mulder-De Boer-Numan, dat in Eindhoven deze competitie nog aan de basis stond van het 3-3 gelijke spel tegen PSV, was slechts bij vlagen actief. Vooral enkele acties van Mulder hadden een beter lot verdiend. Toen zijn schoten en een bekeken kopbal geen succes opleverden nam PSV het inititief weer volledig over.

De vier goals vielen voor PSV op het juiste moment en waren van bijzonder kaliber. Popescu schoot van afstand raak via de onderkant lat, Kieft reageerde bij de tweede goal als een volleerd routinier op het steekpassje van Ellerman, Bwalya Kalusha scoorde in de rebound en in de slotfase nog eens met een kopbal. De Zambiaan heeft door de langdurige afwezigheid van Romario zijn kans gegrepen bij PSV. Met tien doelpunten is hij plotseling topscorer in Eindhoven. Romario komt op de schutterslijst niet eens meer voor. De PSV-leiding maakt echter al een sprong in de lucht wanneer hij dit keer wél zijn belofte nakomt en op 2 januari ook daadwerkelijk op Schiphol zal staan.