FC Groningen maakt eind aan record van subtopper FC Utrecht

UTRECHT-TILBURG, 23 DEC. FC Groningen heeft gisteren een einde gemaakt aan het record van FC Utrecht. De noorderlingen wonnen met 2-0, dezelfde uitslag als drie weken geleden in de bekerwedstrijd tussen beide ploegen. Onder Ab Fafié was FC Utrecht 26 competitiewedstrijden ongeslagen gebleven in eigen stadion. Heerenveen had, op 2 september 1990, voor het laatst in stadion Galgenwaard gewonnen.

Het resultaat was enigszins verrassend. FC Groningen miste door verschillende oorzaken vijf vaste krachten (Boekweg, Van Dijk, Wilson, Huizingh en Djurovski) en had dit seizoen pas één keer eerder in competitieverband gewonnen, 2-1 bij VVV. FC Utrecht, dat alleen de zieke Van der Meer miste, stond binnen tien minuten al op achterstand door een doelpunt van Jos Roossien, die uit een snelle tegenaanval beheerst scoorde. De thuisclub nam daarna weliswaar het initiatief, kreeg ook kansen, maar de verzwakte Groningen-verdediging bleef relatief gemakkelijk op de been. Daarbij was doelman Patrick Lodewijks in goede vorm. Hij voorkwam de gelijkmaker bij inzetten van Jerry Cooke, Herman Verrips en met name Johan de Kruyff. Zoals zo vaak viel het doelpunt aan de andere kant. Nadat hij voordien al een kans had laten liggen, zorgde Van Duren een kwartier na rust voor de beslissing. Hij ontliep de buitenspelval en passeerde doelman Jan-Willem van Ede met een leep balletje.

Utrecht-trainer Ab Fafié zei na afloop dat hij voor een keer zijn oren had laten hangen naar het publiek en de pers. De meerderheid daarvan wilde aanvallender voetbal. “Nou je hebt het gezien. Spelen we een keer aanvallender, ziet het publiek toch een aardige wedstrijd, maar we verliezen wel.” Fafié zal na de winterstop weer te kiezen voor het resultaat. Te beginnen met het bekerduel op eigen veld tegen met Emmen. “Een paar wedstrijden winnen in het bekertoernooi en je speelt volgend seizoen weer Europees voetbal”, aldus Fafié.

Fafié ziet FC Utrecht in de competitie het UEFA-bekertoernooi niet meer halen. Dat geldt niet voor FC Groningen, dat zich nu weer volop heeft gemengd in de strijd om de bovenste plaatsen. Met dank aan het "schaduwteam', want dat is er volgens trainer Westerhof niet voor niets. “Ik ben blij met de twee punten tegen Utrecht, maar misschien wel blijer met het feit dat spelers uit onze eigen opleiding overeind zijn gebleven.”

Willem II staat nog niet zo hoog op de ranglijst. Het heeft zich door de 4-1 zege op De Graafschap wel verder verwijderd van de onderste regionen. Willem II wacht op een geldschieter. Met fris aanvallend voetbal moet die worden binnengehaald. Eventuele donateurs zullen zaterdagavond niet warm zijn geworden van het Tilburgse spel tegen degradatiekandidaat De Graafschap. De grote overwinning ten spijt.

De winst tegen De Graafschap was pas de tweede thuiszege voor Willem II. Eerder werd alleen hekkesluiter VVV in Tilburg afgetroefd. Het ontbreken van een goed koppende spits brak de ploeg van Jan Reker dit seizoen vaak op. John Mutsaers had dat euvel kunnen verhelpen, maar de aanvaller werd uitgeleend aan RBC. Het huurbedrag - 250.000 gulden - mag trainer Reker gebruiken voor investeringen. Zaterdag maakte de oefenmeester bekend een Nederlandse spits op het oog te hebben. De naam gaf hij niet vrij. (ANP)