Erkend Kroatië voert eigen munt in

ZAGREB, 23 DEC. De Joegoslavische deelrepubliek Kroatië zal vandaag een nieuwe munt, de Kroatische dinar, invoeren. Dat is gisteren door functionarissen in de Kroatische hoofdstad Zagreb bekendgemaakt.

De Kroatische dinar is vanaf 25 december het enige wettige betaalmiddel. De nieuwe munt zal wel tot het eind van de maand tegen de Joegoslavische dinar inwisselbaar zijn, tegen een koers van één Joegoslavische tegen één Kroatische dinar.

De Kroatische munt is tijdelijk, en zal vervangen worden door de "kroon', zodra Kroatië klaar is om haar munt convertibel te maken. De gouverneur van de Kroatische Nationale Bank, Ante Cicin-Sain, zei dat dit één tot drie jaar zou duren.

De Kroatische president Franjo Tudjman had gepleit voor een eigen munt, zodra Kroatië als onafhankelijke republiek zou zijn erkend. Intussen hebben IJsland, Litouwen en de gemenebest-republiek Oekraïne de republiek erkend. Duitsland heeft Kroatië en Slovenië vandaag formeel erkend.

Kroatië en Slovenië werden op 27 juni van dit jaar uit het Joegoslavische monetaire systeem gezet, twee dagen nadat beide deelrepublieken hun onafhankelijkheid hadden uitgeroepen. Servië voerde in oktober een eigen munt in, de tollar.

De Joegoslavische dinar is nog steeds sterk aan inflatie onderhevig. Een nieuw budgetvoorstel voor de federatie, dat door het drukken van nieuw geld bekostigd moest worden, veroorzaakte vorige week de val van de Joegoslavische premier Ante Markovic. Tachtig procent van het budget was bestemd voor steun van het federale leger aan Servische rebellen in Kroatië.

De nieuwe biljetten in Kroatië zullen afbeeldingen dragen van de neo-Gothische kathedraal van Zagreb en van Rudjer Boskovic, een negentiende-eeuwse wetenschapper uit Dubrovnik. Op de Joegoslavische dinar kijken arbeiders en jongeren nog steeds vol vertrouwen de wereld in. (Reuter)