"Die band met zo'n club raak je nooit meer kwijt'; Feyenoorder-spelers zullen de Wim Jansen die op zijn sokken door het stadion loopt missen

AMSTERDAM, 23 DEC. Wim Jansen, interim-trainer in de afgelopen vijf maanden, heeft gistermiddag om tien voor vier Feyenoord overgedragen met dertig punten uit twintig wedstrijden.

Dat zijn dertien punten meer dan vorig seizoen in dezelfde fase, een opmerkelijk resultaat ondanks de geflatteerde 3-1 nederlaag tegen Ajax. Toch zal wonderdokter Jansen na de winterstop weer gewoon als technisch directeur achter het bureau in zijn kantoor in De Kuip zitten en is de van een hartoperatie herstelde Hans Dorjee de trainer. Jansen spreekt van “een mooi moment”. Hij zit met zijn vrouw in Zwitserland als Dorjee vrijdag na een korte kerstvakantie van de spelers weer voor het eerst voet zet op het trainingsveld.

Het zou misschien logisch zijn geweest als Jansen wegens het grote succes zou zijn geprolongeerd als trainer van Feyenoord. Daar is hij het zelf echter niet mee eens. “Ik heb die ballen er zelf niet ingeschoten, hoor”, zegt de bescheiden Jansen. “De spelers zijn verantwoordelijk voor de prestaties. Mijn aandeel daarin valt gewoon niet te meten.” En Dorjee zal op dezelfde voet doorgaan, weet hij. Jansen zegt er ook geen enkele moeite mee te hebben om weer “naar boven” te verhuizen. Het aanbod van Dorjee om Jansen desnoods het seizoen als trainer te laten afmaken heeft hij niet eens serieus in beraad genomen. “Dit was de afspraak, klaar.” Als Jansen na de wedstrijd tegen Ajax wordt gevraagd of een bepaalde tactische zet voor herhaling vatbaar is antwoordt hij vriendelijk, maar resoluut: “Hans (Dorjee, red) is volgende keer de trainer.”

Uiterlijk ondergaat Jansen de wisseling van baan onbewogen. Innerlijk is het niet anders, zegt hij. Hij verbergt niets. “Als ik dat andere (het technisch directeurschap, red) niet leuk zou vinden had ik het niet drie jaar bij SVV gedaan.” Ex-international Sjaak Troost, ras-Feyenoorder en tegenwoordig wisselspeler, zegt Jansen heel goed te kennen. “Hij is meer dan een trainer voor mij.” Troost speelde in het begin van zijn profcarrière nog met Jansen en maakte hem ook nog als assistent-trainer van Rinus Israel mee. “Ik denk dat het een moeilijke beslissing voor Wim is geweest om niet meer zelf te gaan trainen”, aldus Troost.

“Weet je”, vervolgt de Feyenoord-verdediger, “wat Wims nadeel is? Hij kan zo veel. Hij heeft door technisch directeur te worden voor de club gekozen en niet voor zichzelf.” Dat deed Jansen ruim drie jaar geleden ook toen hij John van Dijk beloofde te helpen het bijna overleden SVV weer op te bouwen. Oók toen werd Jansen technisch directeur. Hij had aan het einde van het afgelopen seizoen weer voor het trainerschap kunnen kiezen. De 65-voudig international heeft de leeftijd, 45, er nog steeds voor. Op 6 maart was Jansen Feyenoord ten hulp gesprongen door "in het veld' de Zweed Bengtsson te komen vervangen. Hij behoedde Feyenoord voor degradatie en won met club ook nog de KNVB-beker. En dus mocht Jansen zelf bij Feyenoord zijn eigen functie invullen. Als hij maar bleef. Jansen koos voor de baan van directeur.

Door het leed van de door hem zelf als hoofdtrainer aangestelde Hans Dorjee moest Jansen zich in augustus toch weer in het trainingspak hijsen. Dorjee werd aan zijn hart geopereerd. “Nee”, herinnert Jansen zich, “we hebben er niet aan gedacht om een tijdelijke vervanger te gaan zoeken. Het was vanzelfsprekend dat ik het zou gaan doen.” Het werd - met de tweede plaats in de eredivisie (nog steeds vóór Ajax) en een plek in de Europa-Cupkwartfinale - een doorslaand succes. Dat kan zelfs Jansen niet ontkennen. “Ik zag vorig seizoen al een stijgende lijn, maar dat we in de winterstop zó veel punten zouden hebben, nee, dat had ik ook niet verwacht.”

Wim Jansen liep de afgelopen maanden regelmatig na een training op zijn sokken door de catacomben van het stadion. De echte Feyenoorders vonden dat een schitterend gezicht. Jansen is thuis in De Kuip. Hij werd, als negenjarig jongetje, in 1956 al lid van Feyenoord en speelde tot zijn 34ste in het rood-witte shirt. “Die band met zo'n club raak je nooit meer kwijt.” Op het trainingsveld was het de afgelopen tijd zichtbaar dat Jansen van zijn werk als trainer genoot. “Ik ben voetballer. Dus vind ik het prettig om op het veld te staan.” “Maar”, voegt hij er snel aan toe, “elke training is leuk. Ook met jongetjes van tien. Het maakt me eigenlijk niet uit.” Helemaal is Jansen nu ook weer niet van het veld verdwenen, maakt hij duidelijk. “Ik zal me niet met de selectie van Hans bemoeien. Maar ik wil wel wat doen met een paar talentjes of met geblesseerde spelers die aan het terugkomen zijn zoals nu bijvoorbeeld Nortan.”

Ook de Feyenoord-spelers én Dorjee zeggen geen probleem met de komende situatie te hebben. Dorjee voelt geen extra druk, vertelt hij. Hij is alleen maar blij met de successen en de grote hoeveelheid punten. En de spelers zien weinig veranderen nadat Jansen is vervangen door Dorjee, ook een vakman. Ze kunnen natuurlijk ook moeilijk iets anders zeggen. Troost: “Er is de afgelopen weken eigenlijk weinig over de trainerswisseling gesproken. Wel hebben we tegen elkaar gezegd dat we het ons nu niet kunnen permitteren om veel te verliezen. Dat zou dan op de schouders van Dorjee terechtkomen. We zullen moeten laten zien hoe sterk we zijn.”

Want sterk voelen ze zich in De Kuip. Vooral door toedoen van trainer Wim Jansen. Hij spreekt, zoals dat heet, de taal van de spelers. Hij laat de ploeg vooral simpel voetballen. En Jansen voert niet zoals Bengtsson een schrikbewind. Bij de Zweedse politieman betekende elke minuut dat een speler te laat kwam vijftig gulden boete. Bij Jansen is een doos gebak voor de hele selectie genoeg. Zo ging het in zijn eigen tijd als speler ook. “De spelers klikken met elkaar, het collectief, dat is onze belangrijkste kracht”, oordeelt Jansen zelf.

Wat gaat hij eigenlijk precies doen als technisch directeur? “Van alles”, zegt Jansen. “Opleiding, straks de verkoop en aankoop van spelers, noem maar op. Er is zo veel te doen. De laatste maanden is er natuurlijk het nodige werk blijven liggen. Iedereen denkt nu wel dat Feyenoord weer op de rails staat, maar er zijn nog genoeg problemen op te lossen.” Jansen zal "boven' nauw samenwerken met Fred Blankemeijer, de interim-manager en al 53 jaar Feyenoorder. De lange ex-verdediger bekent in alle eerlijkheid het “heel naar” te vinden dat Jansen nu van het trainingsveld verdwijnt. “Ik zie toch met mijn eigen ogen wat voor een goed werk hij daar verricht. En dat heeft niets met Hans Dorjee te maken, begrijp me goed.”

    • Hans Klippus