DDR arresteerde mensen voor de verkoop aan de BRD

BERLIJN, 23 DEC. De autoriteiten in de voormalige Duitse Democratische Republiek hebben mensen gearresteerd met als enige doel hen voor harde D-marken aan de Bondsrepubliek te verkopen. Dat zegt Walter Priesnitz, een hoge ambtenaar op het ministerie van binnenlandse zaken in Bonn die was belast met het vrijkopen van Oostduitse politieke gevangenen, in een vandaag verschijnend vraaggesprek in het blad Bild.

De Bondsrepubliek heeft regelmatig politieke gevangenen uit de DDR vrijgekocht. Priesnitz zegt dat Oost-Berlijn in de jaren tachtig gevangenen begon te “produceren” voor de verkoop alsof het een industrieel produkt betrof. De Oostduitse autoriteiten pakten volgens Priesnitz voor dat doel mensen op die geen enkele wet hadden overtreden.

Volgens Priesnitz liep de mensenhandel aan het einde van de jaren tachtig uit de hand omdat de Oostduitsers “onze betalingen al opnamen in hun begroting”. De prijs per gevangene steeg tot meer dan honderdduizend gulden.

De regering in Bonn heeft toen laten weten dat het niemand meer zou vrijkopen die zonder duidelijke aanleiding was gearresteerd. Priesnitz: “Het resultaat was verbijsterend. Het aantal willekeurige arrestaties liep terug tot nul.” (Reuter)