Buitenlandse belegger keert Nederland de rug toe

AMSTERDAM, 23 DEC. Via transacties in Nederlandse effecten hebben buitenlanders in het derde kwartaal van dit jaar voor 1,6 miljard gulden aan beleggingskapitaal uit Nederland teruggetrokken. Buitenlandse beleggers, vooral uit landen van de EG en Zwitserland, stootten voor 900 miljoen gulden aan Nederlandse aandelen af. Dat meldt het dit weekeinde verschenen derde-kwartaalbericht van De Nederlandsche Bank.

De terugtrekking van buitenlandse beleggers uit Nederlandse aandelen houdt al bijna twee jaar aan.

De in het derde kwartaal gestegen rente en de minder rooskleurige economische vooruitzichten zijn vermoedelijk debet aan de verkopen door buitenlanders. Aan het begin van het kwartaal verloren ook Nederlandse overheidsobligaties aan aantrekkingskracht op de buitenlandse beleggers. Deze terugval was vermoedelijk het gevolg van verwachtingen over een stijgende rente. In de loop van het kwartaal vertoonde de belangstelling voor guldenspapier weer een duidelijk herstel, mede onder invloed van een tot 0,4 procentpunt gestegen lange-rente-ecart tussen de gulden en de mark. Per saldo werd voor een half miljard gulden aan overheidsobligaties van de hand gedaan, vooral door beleggers in het Verenigd Koninkrijk.

Nederlandse beleggers kochten voor 900 miljoen gulden buitenlandse aandelen, waarbij de interesse vooral uitging naar Duitsland en de overige landen van de EG. De in voorgaande kwartalen gesignaleerde hoge aankopen van Japanse aandelen zijn in het derde kwartaal duidelijk verminderd.