Billiton doet verwerking van accu's aan Metaleurop over

ROTTERDAM, 23 DEC. Over een jaar zullen oude Nederlandse accu's milieuvriendelijk in Frankrijk worden verwerkt tot lood, zwavelzuur en nieuwe kunststoffen. De Hollandse Metallurgische Industrie Billiton (HMBI) in Arnhem heeft daarover een overeenkomst gesloten met het Frans-Duitse bedrijf Metaleurop.

Dit bedrijf neemt vanaf 1993 de centrale inzameling van Nederlandse accu's over en vervoert ze in dichte containers op vrachtauto's naar Godeault-Noyelles, ten zuiden van Lille, waar ze worden verwerkt. Het ministerie van VROM is daarmee akkoord gegaan, ondanks de veel langere transportafstand.

HMIB kondige enkele weken geleden een reorganisatieplan aan. De accu-recycling kan zonder subsidie of statiegeldregeling niet meer economisch worden voortgezet, aldus woordvoerder ir. A. van den Heuvel. Op zo'n regeling had het bedrijf, dat al jaren alle gebruikte Nederlandse accu's verwerkte, bij VROM aangedrongen. Maar dat leverde problemen op omdat statiegeld of subsidiëring moeilijk in de Europese regelgeving was in te passen.

De recycling in Frankrijk is volgens Van den Heuvel een betere oplossing, omdat Metaleurop een veel groter, geïntegreerd bedrijf is dat zowel nieuw lood uit ertsen produceert als oud lood kan verwerken. Bij de recycling van oud lood ontstaat behalve nieuw lood ook natriumsulfaat dat in Nederland in de Rijn zou moeten worden geloosd. Natriumsulfaat is volgens Van den Heuvel een vrij ongevaarlijke stof, maar Rijkswaterstaat maakte tegen de lozingen toch bezwaar omdat het zoutgehalte van de Rijn al hoog is door de lozingen van de Franse kalimijnen.

Bij Melateurop wordt het natriumsulfaat niet geloosd, maar door een bewerking omgezet in zwavelzuur dat in de industrie wordt gebruikt. Daardoor heeft de recycling bij Metaleurop niet alleen het voordeel van recycling op een grotere schaal, maar ook de verwerking van alle afvalstoffen, aldus Van den Heuvel.