Avondklok in Phnom Penh na geweld in het weekeinde

PHNOM PENH, 23 DEC. In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh zijn vandaag alle scholen gesloten en is een avondklok ingesteld. De overheid wil daarmee herhaling voorkomen van de gewelddadigheden van het afgelopen weekeinde.

Bij botsingen tussen duizenden studenten en militairen vielen toen ten minste drie doden en dertig gewonden. De studenten eisten vrijlating van enkele studenten uit de gevangenis, een grotere persvrijheid en naleving van de rechten van de mens.

Het Cambodjaanse staatshoofd, prins Norodom Sihanouk, heeft de regering van premier Hun Sen opgeroepen niet de “zelfbeheersing te verliezen” door “de principes van het boeddhisme en van nationale verzoening” in praktijk te brengen. Tijdens een bijeenkomst met politici, onder wie vertegenwoordigers van de Rode Khmer, zou Sihanoek gepleit hebben voor de komst van VN-troepen wanneer de rust in Phnom Penh niet snel terugkeert. Dat heeft het radiostation van de maoïstische Khmers vanochtend gemeld.

Het vredesakkoord, dat onder auspiciën van de VN in oktober na dertien jaar burgeroorlog in Cambodja werd gesloten, bepaalt de komst van een vredesmacht, maar deze wordt pas over enkele maanden verwacht. Volgens het akkoord is een Hoogste Nationale Raad ingesteld, met vertegenwoordigers van de belangrijke politieke groeperingen, maar deze is tot nu toe niet officieel bijeen geweest. In november moest de Khmer-leider Son Sen in allerijl de hoofdstad verlaten, nadat hij bij protestdemonstraties gewond was geraakt. Zaterdag zegden Son Sen en zijn partijgenoot Khieu Sampan hun bezoek aan Phnom Penh voor een bijeenkomst van de raad af wegens de ongeregeldheden.

Verwacht wordt dat de avondklok en de schoolsluiting in stand blijven tot 7 januari, de officiële verjaardag van het einde van Rode Khmer-bewind in 1979.