Andriessen positief over samenwerken KLM en BA

DEN HAAG, 23 DEC. Minister Andriessen van Economische Zaken heeft zich positief uitgelaten over de samenwerkingsgesprekken die de KLM en British Airways op dit moment voeren.

In AVRO's Radiojournaal zei Andriessen zondag een fusie tussen KLM en BA een logische stap te vinden. De Nederlandse staat is voor 38,2 procent aandeelhouder van KLM.

In het nieuwe Europa zijn bedrijven volgens de bewindsman gedwongen tot samenwerking. De eventuele fusie noemde Andriessen een mooi voorbeeld van wat Europa brengt.

De Franse regionale luchtvaartmaatschappij Air Littoral, waarin de KLM voor 35 procent deelneemt, wordt ingrijpend gereorganiseerd. Het bedrijf verkeert in grote financiële problemen en leed over het afgelopen jaar een verlies van 100 miljoen francs (33 miljoen gulden). Het verlies komt volgens een KLM-woordvoerder ongeveer overeen met het verlies waarmee de KLM in haar eigen halfjaarcijfers voor Air Littoral rekening had gehouden. De KLM wil niet zeggen hoe groot op dit moment de voorziening is die zij zal moeten treffen in verband met het verlies van de Franse deelneming. Zij gaat er echter vanuit dat met het saneringsplan voor Air Littoral in het KLM-boekjaar '92-'93 al een sluitende exploitatie kan worden bereikt.

Het saneringsplan omvat onder meer het schrappen van een aantal recentelijk gestarte diensten naar Europese landen buiten Frankrijk, die werden gevlogen met zes van KLM betrokken Fokker 100 vliegtuigen. Deze vliegtuigen gaan nu vliegen op het Europese netwerk van de KLM en op de lijnen van Air Littoral vanuit Frankrijk naar Schiphol.

De KLM is niet van plan haar belang in Air Littoral af te stoten. Evenmin heeft zij haar participatie van 97 miljoen gulden boekhoudkundig afgeschreven als verlies over het in maart 1992 af te sluiten boekjaar 1991-1992.