Weekoverzicht

Tot de markantste overnemingen aller tijden is deze week in Moskou besloten. In 1992 zal de Sovjet-Unie niet meer bestaan, op 31 december 1991 zal voor het laatst de rode vlag wapperen op het Kremlin en deze week nam Rusland vrijwel alle organen van de voormalige supermacht over.

De enig over gebleven militaire supermacht worstelt intussen met zijn langste recessie (zeventien maanden) sinds de Tweede Wereldoorlog. Het vlaggeschip van de Amerikaanse economie, General Motors, besloot om de komende vier jaar 21 fabrieken te sluiten en 74.000 banen te schrappen in Noord-Amerika. Het Duitse Volkswagen maakte intussen bekend dat het dit jaar evenveel winst maakt als vorig jaar (eén miljard mark) en een omzetstijging van tien procent tot 75 miljard mark zal behalen.

Overigens is het verlies aan banen bij GM nog kinderspel vergeleken met de banen die op de tocht staan in de Amerikaanse defensie-industrie. Dat aantal overtreft zelfs het hele werknemersbestand van GM. In New York demonstreerden tienduizenden werklozen voor banen.

In de VS klinken de stemmen steeds luider om harder op te treden tegen Japan, dat door veel Amerikanen bij voorkeur wordt gezien als hoofdschuldige van Amerika's economische problemen. President Bush, die in januari aan zijn uitgestelde trip naar Tokio begint en zich laat vergezellen door topmanagers uit het Amerikaanse bedrijfsleven, lijkt zich steeds minder te kunnen onttrekken aan die kritiek. De Japanse auto-industrie reageerde prompt op het debâcle bij GM en de aanzwellende kritiek door aan te kondigen de invoer van auto's en auto-onderdelen uit de VS de komende drie jaar te verdubbelen.

Ruim een week na Maastricht liet de Bundesbank al zien dat de monetaire eenheid in Europa nog steeds heel anders verloopt dan waartoe de EG-leiders voor 1997 besloten. De Duitse centrale bank verhoogde deze week het disconto met een half punt tot acht procent en de Lombardrente met een half punt tot 9,75 procent. Nederland, Denemarken, België en aspirantlid Oostenrijk volgden onmiddellijk, maar de Banque de France niet. De Franse inflatie en het Franse begrotingstekort is lager dan in Duitsland.

Om de Franse high-tech-industrie te versterken besloot de socialistische regering in Parijs deze week tot samenvoeging van verlieslijdend Thomson Consumer Electronics met winstgevend CEA (Frankrijks nucleaire industrie).

Alle Amerikaanse bezittingen van BCCI, de van grootscheepse fraude beschuldigde bank, zijn deze week in de VS verbeurd verklaard. Geschatte waarde: 550 miljoen dollar.

Een stuurgroep van Westerse banken heeft met de Vnesjekonombank (Sovjet-bank voor buitenlandse betrekkingen) overeenstemming bereikt over uitstel van schuldbetalingen. In de Haagse Ridderzaal zetten negen ministers uit het voormalige Sovjet-rijk hun handtekening onder het plan-Lubbers (Energie-Handvest) dat het Westen tot investeringen in hun rijke olie- en gasvelden moet verlokken. In totaal kwam er steun van bijna vijftig landen en zeven internationale organisaties.

Europa zal in 1995 zijn eigen variant van "High Definition Television' (HDTV) introduceren. Daartoe besloten de EG-ministers voor telecommunicatie na een tweedaags marathon-debat in Brussel. Het is het Europese antwoord op Japan, dat al is begonnen met dagelijkse uitzendingen van acht uur HDTV.

Tomas Bata is na 46 jaar terug in Tsjechoslowakije. Hij betaalde tien miljoen dollar om weer toegang te krijgen tot de nationale schoenindustrie en het distributienetwerk. Bata is van plan dertig winkels te vestigen in zijn geboorteland en vijftien procent van de markt te veroveren.

Aeroflot moet meer dan veertig procent van zijn vloot aan de grond houden wegens gebrek aan onderdelen. Aeroflot is nog de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, maar het valt al uiteen, net als het imperium dat het eens diende.

    • Paul Friese