Verlaging rente in VS moet neergang economie remmen

AMSTERDAM, 21 DEC. Om de Amerikaanse economie voor verdere teruggang te behoeden heeft de Federal Reserve Board, het bestuur van de twaalf centrale banken in de Verenigde Staten, het discontotarief verlaagd van 4,5 tot 3,5 procent. Onmiddellijk trokken de aandelenkoersen op Wall Street aan. De dollar moest aanzienlijk inleveren.

De renteverlaging moet de Amerikaanse economie, die terug dreigt te zakken in een recessie, een nieuwe impuls geven. De Amerikaanse rente is dit jaar al vijf keer verlaagd en bevindt zich nu op het laagste niveau sinds 1964.

De renteverlaging kwam als een verrassing voor de Amerikaanse financiële markten, die de hoop op een renteverlaging al hadden opgegeven. De aandelenkoersen op Wall Street sprongen omhoog. Het Dow Jones-koersgemiddelde won ruim 20 punten en eindigde op 2934.48.

De koers van de dollar daalde na de renteverlaging scherp. De Amerikaanse munt, die donderdagavond in Amsterdam nog werd verhandeld voor 1,77 gulden, daalde gistermiddag tot 1,73 gulden. Een lagere Amerikaanse rente maakt beleggen in de dollar minder aantrekkelijk.

Op de Amsterdamse effectenbeurs drukte de Amerikaanse renteverlaging de toch al lage koersen nog verder. In Amsterdam wordt de renteverlaging vooral gezien als het bewijs van de neergang van de Amerikaanse economie. Vooral de koersen van de zogenoemde internationals, die een groot deel van hun inkomsten ontvangen in dollar, stonden onder druk. De veelgebruikte EOE-25-index sloot 2,10 punten lager op 270,05, een daling van 0,7 procent.

Ook op de andere Europese beurzen sloten de koersen lager. In Londen sloot het FT-100-koersgemiddelde 33,5 punten lager op 2.358,1 punten, het laagste niveau sinds februari. In Frankfurt daalden de koersen met gemiddelde 1,2 procent.