ramsj

Anne-Marie Nisbet, Victor-André Massena: L'empire à table Gebonden, Adam Biro 1988, van ƒ 188,60 voor ƒ 75,- Nijhof & Lee, Staalstraat Amsterdam.

Michael Barson (selec.): Born to be bad; postcards from the great trash films, volume II Paperback, Pantheon 1989, van ƒ 23,70 voor ƒ 12,90. De Slegte.

Heere Meindersma (e.a.): Jongere bouwkunst in Overijssel 1840-1940 Paperback, Matrijs 1985, van ƒ 29,90 voor ƒ 9,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030 - 334973).

Alexander S. Murray: Who's who in mythology; a classic guide to the ancient world Gebonden, Bonanza 1988, van ƒ 39,- voor ƒ 14,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070 - 3658226).

Richard Sexton: American Style; classic product design from airstream to zippo Paperback, Chronicle 1987, van ƒ 47,50 voor ƒ 17,50. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

A. Moonen: Zalf voor de dood-Openbaar leven-Open afdeling Paperback, Veen 1987, van ƒ 34,90 voopr ƒ 9,95. De Slegte.

Anne-Marie Nisbet, Victor-André Massena: L'empire à table Gebonden, Adam Biro 1988, van ƒ 188,60 voor ƒ 75,- Nijhof & Lee, Staalstraat Amsterdam.

Een fraai verzorgd boek over eetgewoonten en de kunst van het tafelen ten tijde van het eerste Napoleonti-sche keizerrijk (1804-1814). Hoe de gigantische banketten van Napoleon definitief afrekenden met de soberheid van de revolutie, hoe gastronomische grootmeesters als Antoine Carême en Grimod de la Reynière de scepter zwaaiden, cafés en restaurants met honderden tegelijk uit de grond schoten, en zelfs het gewone volk aan zijn eigen bescheiden tafel van harte meesmulde. Het boek bevat meer dan vijftig recepten uit die jaren, al zijn die niet in de eerste plaats bedoeld voor beginnelingen in de keuken, zo schrijven de samenstellers streng.

Michael Barson (selec.): Born to be bad; postcards from the great trash films, volume II Paperback, Pantheon 1989, van ƒ 23,70 voor ƒ 12,90. De Slegte.

Dertig posters - weergegeven op prentbriefkaarten - van B-films uit de jaren veertig en vijftig. Intrigerende titels en onderschriften: Youth runs wild, High school hellcats, en Teenagers from outer space ("Teenage hoodlums from another world on a horrendous ray-gun rampage!'). Veel afbeeldingen van zwoel kijkende, maar meedogenloze vrouwen met rokende revolvers in hun handen. De kaarten zijn gebruiksklaar en kunnen zo op de post worden gegooid (waar ze deze weken een levendige indruk zouden maken tussen alle kerstbomen en winterlandschappen).

Heere Meindersma (e.a.): Jongere bouwkunst in Overijssel 1840-1940 Paperback, Matrijs 1985, van ƒ 29,90 voor ƒ 9,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030 - 334973).

Een eeuw Overijssel: vanaf een verzameling geïsoleerde steden en dorpen temidden van ongerepte natuur, tot en met de volledige openlegging (onder het toverwoord "textiel') van het gebied in 1940. Dit boek geeft een aardig overzicht van de architectuur uit die tijd, voornamelijk toegespitst op overheidsgebouwen en kerken, villa's en buitenplaatsen.

Alexander S. Murray: Who's who in mythology; a classic guide to the ancient world Gebonden, Bonanza 1988, van ƒ 39,- voor ƒ 14,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070 - 3658226).

Hera, Poseidon, Demeter en Hermes vallen altijd nog wel thuis te brengen, maar wie gaan er precies schuil achter de namen Tisiphone, Eunomia en Boreas? Het antwoord is te vinden in Murrays grondige overzicht van de Griekse en Romeinse mythologie dat voor het eerst in 1874 verscheen. Als toegift bevat het boek enkele hoofdstukken over de Egyptische en de Brahmaanse mythologie, alsmede de Oudger-maanse met de geweldenaars als Thor en Tyr (deze laatste, aldus Murray, is terug te vinden in het woord "tuesday', en wie weet: misschien ook wel in onze dinsdag).

Richard Sexton: American Style; classic product design from airstream to zippo Paperback, Chronicle 1987, van ƒ 47,50 voor ƒ 17,50. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Sexton bracht tientallen beroemde Amerikaanse ontwerpen bijeen, zowel van verpakkingsmateriaal als van draaitafels en auto's, mode en huishoudelijke artikelen. Enkele voorbeelden: het Stanley-mes (sinds 1936 vrijwel onveranderd), de pakjes Camel en Lucky Strike, de zonnebrillen van Ray-Ban, de Corvette Sting Ray en de Ford Thunderbird, en de tegenwoordig ook in Nederland veel gedragen basketbalschoenen van Converse All-star waarvan het ontwerp uit 1931 dateert. Foto's en korte, informatieve tekst.

A. Moonen: Zalf voor de dood-Openbaar leven-Open afdeling Paperback, Veen 1987, van ƒ 34,90 voopr ƒ 9,95. De Slegte.

Drie romans (uit het begin van de jaren tachtig) van de eigenzinnige A. Moonen. Het zijn autobiografische werken waarin Moonen, dolend door de randstad, verslag doet van zijn bestaan in woonwagens en huurkamertjes, zijn seksuele obsessies, en zijn, op zijn zachtst gezegd, nogal gespannen verhouding tot de samenleving. Alle, soms zo tegenstrijdige Moonen-ingrediënten zijn aanwezig: scherpe waarnemingen en typeringen, vergaande grofheden, ontroering, bizarre humor, en bovenal de wonderbaarlijke, maar toch zo schrijnende opgewektheid waarmee Moonen zijn leven aan de zelfkant vormgeeft. Een schrijver met wie de literaire kritiek nooit goed raad lijkt te weten.

    • Henk Lagerwaard