Overneming Hoesch door Krupp vrijwel rond

BONN, 21 DEC. Als de Europese Commissie en het Duitse kartelbureau akkoord gaan is de overneming van staalbedrijf Hoesch in Dortmund door de Friedrich Krupp GmbH in Essen een feit. Krupp-chef Gerhard Cromme was begin oktober al met de verrassende mededeling gekomen dat hij een meerderheid van de aandeelhouders van Hoesch achter zich wist voor deze grote fusie in de Duitse staalsector.

Krupp bleek in oktober, toen Cromme's mededeling bij Hoesch en elders in het Roergebied als een bom insloeg, via tussenpersonen al 24,9 procent van de Hoesch-aandelen te hebben gekocht. De Hoesch-directie kondigde toen verzet aan tegen Krupps plannen en ook de Hoesch-werknemers hebben er enkele weken tegen gedemonstreerd. Gisteren meldde Krupp dat op directieniveau al overeenstemming bestaat over plannen die het gemeenschappelijk bedrijfsresultaat straks met enkele honderden miljoenen mark zullen verbeteren. Krupp-Stahl heeft 59.000 werknemers en had vorig jaar een omzet van 15,57 miljard mark, voor Hoesch waren deze cijfers 52.200 en 12,57 miljard.

Zoals in oktober al werd aangekondigd hebben banken en institutionele beleggers inmiddels nog eens 26 procent aandelen aan Krupp verkocht en het bedrijf daarmee aan een meerderheidsbelang in Hoesch geholpen. Bovendien heeft de Westdeutsche Landesbank (WestLB), die 12 procent van de Hoesch-aandelen heeft, haar steun toegezegd. Daaraan heeft die bank, die gedeeltelijk in handen is van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (waar de SPD regeert), wel voorwaarden gesteld wat betreft werkgelegenheid en sociale plannen bij de komende fusie.

Krupp heeft het fusieplan al ter goedkeuring aan de Europese Commissie en het Duitse kartelbureau voorgelegd. Het bedrijf deelde gisteren mee van die kant geen bezwaren te verwachten. Het wil de fusie volgend jaar zomer effectueren.