Norit-topman Vermin stapt plotseling op

AMSTERDAM, 21 DEC. Directievoorzitter ir. M.L.M. Vermin van koolstoffabrikant Norit heeft onverwacht aangekondigd dat hij per 1 februari 1992 opstapt. Vermin, die vorige week bekend maakte dat de winst bij Norit over 1991 met 60 procent zal dalen, verlaat het concern “om persoonlijke redenen”.

Dit heeft de directie van Norit gisteren bekend gemaakt. Norit wilde geen verdere toelichting geven op het plotselinge vertrek. Vermin, die nog enige tijd als adviseur aan Norit verbonden zal blijven, wordt opgevolgd door zijn twee mede-directieleden ir. C. de Keizer en mr. drs. H.W. Kaufmann.

Vermin hield zijn aandeelhouders een jaar geleden nog voor dat Norit “niet zo conjunctuurgevoelig als andere chemieconcerns zou zijn”. Vorige week moest hij op deze uitspraak terugkomen. “Norit is veel conjunctuurgevoeliger gebleken. Vooral de recessie in de VS heeft de Amersfoortse onderneming hard getroffen”, aldus Vermin.

Norit lijdt onder de afkalvende poederkoolmarkt waar het bedrijf 75 procent van de omzet vandaan haalt. Voor de toekomst heeft het concern veel geïnvesteerd in korrelkool. In de VS is veel geld gestoken in een niewe fabriek die deze koolsoort produceert.

Op de Amsterdamse effectenbeurs staat de koers van Norit al enige tijd onder druk. Half februari van dit jaar noteerde Norit nog 42 gulden. Inmiddels is de koers van het tot voor kort op de beurs erg populaire fonds meer dan gehalveerd tot 20,40 gulden.