Noodsituatie op Cuba door energiegebrek

MEXICO STAD, 21 DEC. In Cuba is sinds gisteren elektriciteit gerantsoeneerd. Het aantal werkuren is verminderd, er vallen ontslagen en er zijn nog andere maatregelen op komst.

De reden voor de maatregelen is gelegen in de extreme energieschaarste, een gevolg van het uitblijven van olieleveranties uit de Sovjet-Unie.

De Cubaanse televisie zendt nog slechts vijf uur per dag uit. In openbare gebouwen is het licht uitgedaan en draaien de luchtverversers niet meer. Restaurants en bioscopen hebben hun deuren gesloten en taxi's zijn er alleen om mensen naar het ziekenhuis te brengen.

Volgens het Cubaanse persbureau Prensa Latina krijgt elke van de veertien Cubaanse provincies een noodplan voor energiebesparing en een plafond op de hoeveelheid energie die de provincie kan krijgen. De provincies die meer gebruiken dan toegestaan, moeten het verschil de volgende dag goedmaken.

Verder is aangekondigd dat mensen die wegens de energiebesparing hun baan verliezen, in andere sectoren zullen worden tewerkgesteld, met name in de landbouw.

Het tekort aan energie is zo groot dat landbouwmachines nog slechts op beperkte schaal worden gebruikt. President Castro heeft de boeren aangeraden ossekarren te gebruiken in plaats van tractoren om de suikerrietoogst binnen te halen.

De Sovjet-Unie heeft Cuba voor dit jaar tien miljoen ton olie beloofd. Sinds begin december is er echter geen druppel meer gekomen. Dat is het gevolg van het exportverbod dat de Russische president Jeltsin heeft afgekondigd; dat verbod heeft in een groot aantal traditionele olie-afnemers, zoals in de Oosteuropese landen, al tot noodsituaties geleid. Met betrekking tot Cuba is de Sovjet-Unie ook in gebreke gebleven op het gebied van beloofde leveranties van voedsel en grondstoffen. President Castro heeft vorige maand een afgezant naar Moskou gestuurd om te praten over olieleveranties in 1992. De desintegratie van de Sovjet-Unie heeft echter elk serieus overleg verhinderd. De Cubanen hebben zich vervolgens tot Mexico gewend, maar dat weigert Cuba olie te leveren als het die niet in wereldmarktprijzen (en bovendien in valua) kan betalen. Bovendien verkoopt Mexico nooit olie op de spotmarkt maar alleen oplange termijncontracten. (AP)