Niet minder vergaderen in Kamer

DEN HAAG, 21 DEC. Alle plannen ten spijt zal de Tweede Kamer volgend jaar niet op minder dagen gaan vergaderen. Er is te veel wetgeving op komst die op tijd moet worden behandeld. Omdat het de Kamer dit jaar is gelukt voor het kerstreces klaar te zijn met de begrotingsbehandeling kan ze op de drie vaste vergaderdagen per week wel minder lang vergaderen. Donderdagavond en woensdagochtend blijven voorlopig vrij voor andere activiteiten. De Kamer lijkt wel efficiënter te zijn gaan vergaderen want ook vorig jaar was men op tijd gereed met de begroting. Daarvoor was dat sinds 1945 nooit gelukt.

Op de laatste vergadering van het jaar maakte Kamervoorzitter W. Deetman deze week nog bekend dat de Kamer over de verbetering van de werking van de democratie zal worden geadviseerd door vier commissies. Oud-VVD-fractievoorzitter en oud-minister van binnenlandse zaken H. Wiegel, nu commissaris van de koningin in Friesland, leidt de commissie die de departementale herindeling bekijkt. Oud-PvdA-fractievoorzitter en oud-minister van binnenlandse zaken E.van Thijn, nu burgemeester van Amsterdam, zal de commissie leiden die adviseert over de gekozen burgemeester. J. de Koning, die tussen 1977 en 1989 op vier verschillende departementen minister was, zal de commissie leiden die zich buigt over mogelijke wijziging van het kiesstelsel. De commissie over de ministeriële verantwoordelijkheid zal worden geleid door de D66'er en hoogleraar bestuursrecht M. Scheltema. De commissies zullen pas eind januari officieel worden geïnstalleerd omdat het niet mee bleek te vallen voldoende mensen te vinden voor het tijdrovende lidmaatschap van een der commissies.