Markovic treedt af als premier van Joegoslavie

De Joegoslavische premier Ante Markovic is gisteren afgetreden wegens meningsverschillen met zijn minister van defensie, generaal Veljko Kadijevic, over de financiering van het leger. Het leger eist 81 procent van de federale begroting voor 1992 voor zich op.

“Onder zo'n oorlogsbegroting ben ik niet bereid mijn handtekening te zetten”, aldus Markovic. Markovic was premier sinds maart 1989. Eind dat jaar stelde hij een programma op van economische hervormingen, dat echter al na een goed half jaar vastliep omdat dat de zes republieken sterk verdeeld waren over de te voeren economische politiek. Zijn beleid is steeds gericht geweest op het behoud van de Joegoslavische federatie. Door de Slovenen en de Kroaten werd Markovic, zelf een Kroaat, er daarom van beschuldigd “de loopjongen van de generaals en Servië” te zijn. Servië beschuldigde hem er tegelijkertijd van “niet voldoende op te komen voor de Joegoslavische belangen”.

Met generaal Kadijevic had Markovic al geruime tijd problemen. De afgelopen maanden heeft hij de minister twee keer verzocht af te treden; in beide gevallen negeerde Kadijevic het verzoek. Begin deze maand overleefde Markovic in het door Servië gecontroleerde federale parlement een motie van wantrouwen; hij had dat vooral te danken aan het buitenland: een aantal Europese landen had gedreigd hun ambassadeurs terug te zullen roepen wanneer Markovic door Servië tot aftreden gedwongen zou worden. Markovic, een overtuigd federalist - hij stichtte zelfs de enige politieke partij in Joegoslavië die in alle republieken in verkiezingen uitkwam - is de derde hoge federale politicus die deze maand aftreedt. Eerder legden president Stipe Mesic en minister van buitenlandse zaken hun Budimir Loncar hun functies neer.

Op het slagveld in oostelijk Slavonië zijn gisteren 18 Kroatische gardisten om het leven gekomen. Van Servische zijde werden geen cijfers over verliezen bekendgemaakt. Nadat Kroatische eenheden de afgelopen twee weken belangrijke terreinwinst hebben geboekt in westelijk Kroatië, zegt de Kroatische Nationale Garde het leger ook in oostelijk Slavonië, verliezen toe te brengen.

    • Theo Engelen