Israel laat vandaag ontvoerd drietal vrij

JERUZALEM, 21 DEC. Israel zal vandaag de drie Libanezen vrijlaten die gisteren tijdens een commando-actie in Libanon werden ontvoerd.

Na de ontvoering van de drie, onder wie een journalist van het pro-Syrische blad As-Safir, werd algemeen geconcludeerd dat de actie verband hield met het proces van de vrijlating van gevangenen en gijzelaars; met de ontvoering zou Israel diegenen in Libanon die vermiste Israelische soldaten gevangen houden, onder druk willen zetten.

In Israel is echter tegengesproken dat de drie ontvoerde Libanezen op hun beurt als gijzelaars worden vastgehouden. De aanhouding van de drie, zo werd gesteld, heeft te maken met de kwestie van het terrorisme. Het drietal zou zich schuldig hebben gemaakt aan terroristische acties.

De drie werden gisteren aangehouden toen ze met een auto onderweg waren van Nabatiyeh naar Jibsheet. De zoon van een van de drie vond later in de achtergelaten auto een flikkerlicht. Toen hij het mee naar huis nam en ermee speelde, ontplofte het. Het kind kwam daarbij om het leven, evenals een speelkameraadje en een voorbijganger. In de lamp was volgens de Libanese politie een bom verborgen. Volgens de politie wordt een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de bom; die bevond zich mogelijk in het bezit van de vader van het kind, maar het wordt ook mogelijk geacht dat de Israelische commando's de lamp in de auto hebben gelegd.

Vandaag wordt in Libanon de overdracht verwacht van het lichaam van een van de twee Amerikanen die in Libanon tijdens hun gijzeling zijn gestorven. De twee vermiste Amerikanen zijn de marine-overste William Higgins en de voormalige CIA-employé William Buckley. Higgins werd in februari 1988 ontvoerd. In juli 1989 stuurden zijn ontvoerders een foto waarop hij te zien was, hangend aan een primitieve galg. Buckley werd in oktober 1985 door zijn ontvoerders doodgeschoten als vergelding voor de Israelische luchtaanval op het hoofdkwartier van de PLO in Tunis. (AP)